- 1.Kvasec pripravimo tako, da v mlačnem mleku razmešamo kvas, dodamo malo moke in sladkorja ter pustimo približno 15 minut, da kvasec vzhaja na dvojno količino. NASVET: Kvasec je dobro vzhajan, ko naraste za še enkrat. Da je dobro vzhajal, lahko preverimo tudi tako, da ga pred vzhajanjem rahlo poprašimo z moko. Kvasec bo pripravljen, ko bo njegova površina mehurčkasta in rahlo razpokana.
- 2.Razžvrkljamo 3 cela jajca in 2 rumenjaka sobne temperature, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, sol, rum in naribano lupinico bio pomaranče. V drugo skledo presujemo moko in ji dodamo kvasec. NASVET: Moko lahko v posodo presejemo, da bo bolj zračna in bo testo še lepše vzhajalo.
- 3.Moki in kvascu primešamo ostale sestavine in z mešalnikom z nastavkom za pripravo testa (kljuko) počasi mešamo 10 minut. Za tem dodamo še maslo, ogreto na sobno temperaturo, in z višjo hitrostjo mešamo še 10 minut, da se testo odpusti od sklede. Testo lahko pripravimo tudi brez mešalnika – v skledo damo moko, kvasec in ostale sestavine ter s kuhalnico mešamo toliko časa, da dobimo homogeno maso.
- 4.Na pomokani površini nekoliko zgnetemo testo. Preložimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da 40 do 50 minut na toplem vzhaja na dvojno količino.
- 5.Vzhajano testo zgnetemo in oblikujemo v dva okrogla hlebčka. Hlebčka pokrijemo in pustimo vzhajati 20 do 30 minut.
- 6.Vzhajana hlebčka premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. V vrh hlebčkov z britvico ali škarjami zarežemo križ. NASVET: Rumenjakom, s katerim premažemo pinco, lahko dodamo žlico mleka, da se premaz lažje razmaže.
- 7.Pinci pečemo 30 minut pri 180 °C. NASVET: Če želimo, da je skorja pince svetlejša, jo po 10 minutah peke prekrijemo s papirjem za peko.
Tradicionalen recept za sladek, rahel kruhek, ki ga postrežemo ob veliki noči in drugih praznikih.
Manitoba "0"
| Za kvasec |
|---|
| 42 g kvasa |
| 1 dl mleka |
| žlica moke |
| • žlica sladkorja |
| 125 g zmletih mandljev |
| lešnikov namaz |
| sladkor v prahu za posip |
| Za testo |
|---|
| 500 g moke Mlinotest moke Manitobe »0« |
| 125 g sladkorja |
| 1 vaniljev sladkor |
| 8 g soli |
| lupinica bio pomaranče |
| 3 cela jajca in 2 rumenjaka |
| pol žlice ruma |
| 100 g masla |
| malo moke za površino |
| Za premaz |
|---|
| 3 rumenjaki |