- 1.Najprej pripravimo masleno ploščo, tako da ohlajeno maslo narežemo v posodo in vanj vgnetemo dve žlici moke. Zmes oblikujemo v približno 1 cm debelo ploščo. Zavijemo jo v kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik za pol ure.
- 2.V večji skledi pripravimo testo, tako da zmešamo preostanek moke, sol, rumenjak, rum, kis in vodo. Gnetemo, da dobimo čvrsto maso. Nato testo preložimo na krožnik, prekrijemo s kuhinjsko folijo in pustimo, da počiva dobre pol ure. - Nasvet: Medtem ko so moka, maslo, sol in voda nujne sestavine, lahko pri ostalih dodatkih nekoliko eksperimentiramo in preizkusimo, katera kombinacija nam najbolj ustreza – uporabimo lahko rum, belo vino, limonov sok ali kis.
- 3.Testo na pomokani površini razvaljamo na trikratno velikost maslene plošče, ki jo položimo na sredino.
- 4.S testom prekrijemo masleno ploščo tako, da najprej zapognemo daljši stranici, da se rahlo prekrivata, nato pa še krajši in zatesnimo robove testa. Spodnje testo se mora dobro prijeti maslene plošče.
- 5.Po potrebi površino dodatno pomokamo z ostro moko, da se testo ne sprime na podlago. Prepogibanja testa se lotimo tako, da z večjim valjarjem testo najprej rahlo sploščimo in razvaljamo v daljši pravokotnik. Valjamo nežno, samo s težo valjarja, da ne iztisnemo maslenega dela.
- 6.Razvaljano testo ponovno zložimo tako, da proti sredini zapognemo obe daljši stranici. S čopičem odstranimo odvečno moko s testa. Nato testo prepognemo na pol, kot da bi zaprli knjigo. - Nasvet: Med pripravo testa s čopičem sproti odstranjujemo odvečno moko s testa, da to ne bi postalo pretrdo in razpokalo.
- 7.Testo zavijemo v kuhinjsko folijo in položimo v hladilnik za pol ure.
- 8.Postopek pregibanja od točke 4. dalje vsaj še dvakrat ponovimo. Valjamo vedno v nasprotni smeri, kot je bilo testo nazadnje prepognjeno. Po prepogibanju naj testo vsakič pol ure počiva v hladilniku.
- 9.Po zadnjem pregibanju se lotimo priprave galette. Listnato testo razvaljamo in premažemo z oljčnim oljem. Z vilicami večkrat prepiknemo testo, da med peko ne naraste. Po vrhu razporedimo tanke rezine predhodno kuhane rdeče pese in zavihamo robove testa. Pečemo približno 20 minut pri 220 °C. Pečeno galette okrasimo s kepicami rikote, sesekljanimi lešniki in origanom.
Preproste francoske pite galette so vse bolj priljubljene v slovenskih kuhinjah, skrivnost njihovega okusa pa se skriva v pripravi popolnega listnatega testa, pri katerem naredi razliko ravno uporaba naše Zlate moke.
Približno 700 g
Zlata moka 1 kg
Testo: |
---|
280 g moke |
250 g masla |
1 rumenjak |
1 žlica ruma |
1 žlica jabolčnega kisa |
125 ml vode |
Galette: |
---|
500 g rdeče pese |
2 pesti lešnikov |
250 g rikote |
oljčno olje |
origano |