Iskalnik

Zbirka receptov

Galette z rdečo peso, rikoto in lešniki

  1. 1.Najprej pripravimo masleno ploščo, tako da ohlajeno maslo narežemo v posodo in vanj vgnetemo dve žlici moke. Zmes oblikujemo v približno 1 cm debelo ploščo. Zavijemo jo v kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik za pol ure.
  1. 2.V večji skledi pripravimo testo, tako da zmešamo preostanek moke, sol, rumenjak, rum, kis in vodo. Gnetemo, da dobimo čvrsto maso. Nato testo preložimo na krožnik, prekrijemo s kuhinjsko folijo in pustimo, da počiva dobre pol ure. - Nasvet: Medtem ko so moka, maslo, sol in voda nujne sestavine, lahko pri ostalih dodatkih nekoliko eksperimentiramo in preizkusimo, katera kombinacija nam najbolj ustreza – uporabimo lahko rum, belo vino, limonov sok ali kis.
  1. 3.Testo na pomokani površini razvaljamo na trikratno velikost maslene plošče, ki jo položimo na sredino.
  1. 4.S testom prekrijemo masleno ploščo tako, da najprej zapognemo daljši stranici, da se rahlo prekrivata, nato pa še krajši in zatesnimo robove testa. Spodnje testo se mora dobro prijeti maslene plošče.
  1. 5.Po potrebi površino dodatno pomokamo z ostro moko, da se testo ne sprime na podlago. Prepogibanja testa se lotimo tako, da z večjim valjarjem testo najprej rahlo sploščimo in razvaljamo v daljši pravokotnik. Valjamo nežno, samo s težo valjarja, da ne iztisnemo maslenega dela.
  1. 6.Razvaljano testo ponovno zložimo tako, da proti sredini zapognemo obe daljši stranici. S čopičem odstranimo odvečno moko s testa. Nato testo prepognemo na pol, kot da bi zaprli knjigo. - Nasvet: Med pripravo testa s čopičem sproti odstranjujemo odvečno moko s testa, da to ne bi postalo pretrdo in razpokalo.
  1. 7.Testo zavijemo v kuhinjsko folijo in položimo v hladilnik za pol ure.
  1. 8.Postopek pregibanja od točke 4. dalje vsaj še dvakrat ponovimo. Valjamo vedno v nasprotni smeri, kot je bilo testo nazadnje prepognjeno. Po prepogibanju naj testo vsakič pol ure počiva v hladilniku.
  1. 9.Po zadnjem pregibanju se lotimo priprave galette. Listnato testo razvaljamo in premažemo z oljčnim oljem. Z vilicami večkrat prepiknemo testo, da med peko ne naraste. Po vrhu razporedimo tanke rezine predhodno kuhane rdeče pese in zavihamo robove testa. Pečemo približno 20 minut pri 220 °C. Pečeno galette okrasimo s kepicami rikote, sesekljanimi lešniki in origanom.

Preproste francoske pite galette so vse bolj priljubljene v slovenskih kuhinjah, skrivnost njihovega okusa pa se skriva v pripravi popolnega listnatega testa, pri katerem naredi razliko ravno uporaba naše Zlate moke.

Približno 700 g

Zlata moka 1 kg
Testo:
280 g moke
250 g masla
1 rumenjak
1 žlica ruma
1 žlica jabolčnega kisa
125 ml vode
Galette:
500 g rdeče pese
2 pesti lešnikov
250 g rikote
oljčno olje
origano