Iskalnik

Zbirka receptov

Pletenica

  1. 1.Toplo mleko zlijemo v skledo, kjer bomo mesili. V mleko presejemo moko, dodamo sladkor in nadrobimo kvas. Ob robu moke dodamo sol, vaniljev sladkor, naribano limonovo lupinico, rum, maščobo, rumenjake in jajce. Zamesimo gladko in prožno testo. Po potrebi dodamo še malo moke ali mleka, da dobimo testo, ki se ne lepi na prste. Pokrijemo s prtičkom in pustimo, da vzhaja na toplem.
  1. 2.Medtem ko testo vzhaja pripravimo vlečeno testo za okraske: vse sestavine zmešamo in zgnetemo v gladko, čvrsto testo. Iz testa oblikujemo okraske, na primer cvetove in lističe.
  1. 3.Vzhajano testo stresemo na pomokan prt in ga razrežemo na dvanajst enakih kosov. Iz testa oblikujemo svaljke, iz katerih bomo spletli kite. Najprej spletemo kito iz petih svaljkov. Konce stisnemo skupaj in jih spodvihamo pod kito. Enako naredimo tudi kiti iz štirih in treh svaljkov. Kito iz petih svaljkov preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Kito rahlo potlačimo, pomažemo z vodo, nanjo položimo kito iz štirih svaljkov in rahlo potlačimo. Ponovno pomažemo z vodo in na vrh položimo še kito iz treh svaljkov. Na koncu pletenico premažemo z razžvrkljanim jajcem, obložimo z okraski in jo pustimo jo vzhajati.
  1. 4.Pletenico damo v predhodno ogreto pečico na 180 °C in pečemo 45 do 50 minut.

To je moj preizkušen recept, po katerem pečem velikonočno pletenico in kolačke ter pletenice za darila. Po njem sem spekla tudi pletenico, s katero sem sodelovala na razstavi pletenic v Prečni
in dobila zlato priznanje!
Nada Lunder, Videm-Dobrepolje

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Primorska posebna moka (1 kg)
Testo:
5 dl mleka
5 rumenjakov
1 jajce
100 g masla
1 dl olja
100 g sladkorja
1 kocka kvasa
1 žlička soli
1 žlica ruma
1 zavitek vaniljevega sladkorja
bio limonova lupinica
Okraski:
150 g moke
ščepec soli
1 žlica olja
malo vode
jajce za premaz