Iskalnik

Zbirka receptov

Belokranjska pogača velikonočna ovčka

  1. 1.V skodelico zdrobimo kvas in dodamo žličko moke, ½ dl mlačne vode in žličko sladkorja ter vse skupaj premešamo v gosto tekočo snov. Pustimo vzhajati.
  1. 2.V posodo damo moko, na sredini naredimo jamico, ob strani pa dodamo sol. Vzhajan kvas premešamo in ga zlijemo v jamico. Počasi dolivamo mešanico mlačne vode in mleka ter dodamo olje. Najprej mešamo s kuhalnico, nato mesimo z rokami. Ko dobimo gladko testo, ki se lepo loči od posode in se ne prijema rok, ga pustimo vzhajati približno pol ure. Nato ga ponovno pregnetemo in odvzamemo del testa, ki ga bomo uporabili za noge, glavo in rep. Pustimo vzhajati približno 15 minut.
  1. 3.Pripravimo pekač in iz večjega dela testa z rokami oblikujemo telo ovce. Zarežemo kvadratke. Pogačo premažemo z jajcem in posipamo s kumino. Iz preostalega testa oblikujemo glavo – prerežemo odprtino za usta, za oko pa lahko uporabimo rozino. Oblikujemo še uho, rep in noge. Spodnji del nog posipamo z makom. Pustimo vzhajati še približno 10 minut.
  1. 4.Pogačo pečemo 20 do 25 minut pri 220 °C. Ponudimo lahko še toplo. Pogače ne režemo, ampak jo lomimo po črtah.

Na natečaj smo se odzvali, ker zelo radi kuhamo in pečemo, in pod mentorstvom učiteljice Tončke Gerkšič smo se odločili za našo tradicionalno pokrajinsko jed – pogačo, ki pa smo jo nekoliko
spremenili in ji dahnili velikonočni pridih. Našo pogačo radi jemo, saj je kakor nalašč za prigrizek, tudi če dobimo nepričakovane obiske, saj jo lahko hitro spečemo in se jé še topla.
Učenci 7. in 8. razredov OŠ Metlika

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Pšenična bela moka tip 500 (650 g)
Testo:
2,5 žličke soli
30 g kvasa
1 žlička sladkorja
3 dl mlačne vode
0,5 dl mleka
2 žlici olja
jajce za premaz
Za okras:
kumina
rozine
mak