- 1.V multipraktik ali večjo posodo damo pirino moko. Mleko razdelimo v dve posodici.
- 2.V eno posodico dodamo žlico sladkorja, nadrobimo kvas, pokrijemo ter pustimo vzhajati.
- 3.V drugo posodico dodamo preostali sladkor, rum, limonino lupinico ter zmehčano maslo.
- 4.V moko vlijemo vzhajan kvasec, dodamo sol in nato sladko masleno mešanico. Na koncu vlijemo še stepena jajca.
- 5.Testo gnetemo 15-20 minut. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček ter ga pokritega pustimo vzhajati približno 45 minut.
- 6.Vzhajano testo razdelimo v več manjših delov in vsak del oblikujemo v svaljke.
- 7.Oblikovane svaljke prepletemo v kite, jih oblikujemo v več krogov in jih pustimo vzhajati.
- 8.Vzhajane pletenice premažemo s stepenim jajcem in posujemo s sladkorčki.
- 9.Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 220 stopinj Celzija približno 7-8 minut.
Sladke in mehke: kvašene velikonočne pirine pletenke iz pirine moke navdušijo s svojo aromo limone in ruma!
Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.
Pirina moka
| 750 g Pirine moke |
| 3 večja jajca |
| 80 g sladkorja |
| 1 kocka (40 g) svežega kvasa |
| 2,5 dcl mleka |
| 1 polna žlica soli (8 g) |
| 100 g masla sobne temperature |
| 5-7 žlic ruma |
| lupinica ene bio limone |
| 1 jajce za premaz |
| sladkorčki za okras |