Iskalnik

Zbirka receptov

Ajdov kruh s chia semeni

  1. 1.40 g chia semen namočimo v 240 ml hladne vode. Premešamo in pustimo stati vsaj 30 min.
  1. 2.V mešalnik z rezili stresemo 150 g ajdove kaše in 150 g pirine moke ter meljemo na visoki hitrosti, da se kaša spremeni v moko in dobimo enotno zmes. Po potrebi med mletjem zmes v mešalniku nekajkrat pretresemo.
  1. 3.Nastalo mešanico pretresemo v večjo posodo, dodamo 12 g pecilnega praška, žličko soli, 60 ml oljčnega olja ter namočena chia semena. Vse skupaj premešamo in dodamo 160 ml vode. Vse skupaj pregnetemo v homogeno maso.
  1. 4.Testo preložimo na peki papir v 20-centimetrski pekač za kruh. Po vrhu testa posujemo poljubna semena, ki jih na rahlo potisnemo v testo.
  1. 5.Pekač postavimo v predogreto pečico ter pečemo 80 minut pri 180ºC. Ko je kruh pečen, ga previdno odstavimo iz pekača in pustimo počivati, da se popolnoma ohladi.
  1. 6.Nasveti: Odvisno od velikosti pekača bo kruh višji ali nižji. Od tega je nekoliko odvisen tudi čas peke. Da je kruh zagotovo pečen, preizkusimo z zobotrebcem. Zobotrebec potisnemo do konca v kruh in če se nanj testo, ko tega izvlečemo, ne prime, je kruh gotov. Če po preizkusu z zobotrebcem še nismo prepričani, ali je kruh pečen, ga pečemo kakšnih 5 ali 10 minut dlje. Recept je pripravil: Mala kuhna https://malakuhna.si/

Ajdova kaša
40 g chia semen
300 ml vode
150 g ajdove kaše
150 g pirine moke
12 g pecilnega praška
60 ml oljčnega olja
poljubna semena