Iskalnik

Zbirka receptov

Tradicionalna orehova potica

tradicionalna orehova potica

  1. 1.V multipraktik ali večjo posodo damo moko Manitoba 0. Toplo mleko razdelimo v dve posodici.
  1. 2.V eno posodico dodamo žlico sladkorja, nadrobimo kvas, pokrijemo ter pustimo vzhajati.
  1. 3.V drugo posodico dodamo preostali sladkor, rum ter zmehčano maslo.
  1. 4.V moko vlijemo vzhajan kvasec, dodamo sol in nato sladko masleno mešanico. Na koncu vlijemo še stepena jajca.
  1. 5.Testo gnetemo 15-20 minut. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček ter ga pokritega pustimo vzhajati približno 45 minut.
  1. 6.Pripravimo nadev: zmletim orehom dodamo sladkor v prahu, cimet ter limonino lupinico in premešamo.
  1. 7.Orehom dodamo med, rum in vrelo smetano. Premešamo.
  1. 8.Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del zvaljamo v pravokotnik.
  1. 9.Premažemo z nadevom, potresemo z orehi in kristalnim sladkorjem ter tesno zvijemo.
  1. 10.Potico odrežemo na primerno dolžino in položimo v dobro namaščeno potičnico.
  1. 11.Potico vzhajamo, da zraste za približno tretjino, premažemo z jajcem ter prešpikamo.
  1. 12.Pečemo 10 minut pri 200 stopinj Celzija, nato pa še 35 minut na 180 stopinj Celzija.

Recept za tradicionalno orehovo potico v potičniku – za velikonočne ali božične praznike.

Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.

Moka Manitoba 0
Testo
750 g Manitoba 0
3 dcl mleka
60 g sladkorja
2 žlici medu
1 polna čajna žlička medu (8 g)
1 kocka svežega kvasa (40 g)
100 g masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma
mleko ali stepeno jajce za premaz
Nadev
800 g mletih orehov
450 ml sladke smetane
2 žlici masla
4 žlice sladkorja v prahu
6 žlic medu
4 žlice ruma
limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta
6-8 žlic sladkorja
6-8 žlic mletih orehov