- 1.V multipraktik ali večjo posodo damo moko Manitoba 0. Toplo mleko razdelimo v dve posodici.
- 2.V eno posodico dodamo žlico sladkorja, nadrobimo kvas, pokrijemo ter pustimo vzhajati.
- 3.V drugo posodico dodamo preostali sladkor, rum ter zmehčano maslo.
- 4.V moko vlijemo vzhajan kvasec, dodamo sol in nato sladko masleno mešanico. Na koncu vlijemo še stepena jajca.
- 5.Testo gnetemo 15-20 minut. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček ter ga pokritega pustimo vzhajati približno 45 minut.
- 6.Pripravimo nadev: zmletim orehom dodamo sladkor v prahu, cimet ter limonino lupinico in premešamo.
- 7.Orehom dodamo med, rum in vrelo smetano. Premešamo.
- 8.Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del zvaljamo v pravokotnik.
- 9.Premažemo z nadevom, potresemo z orehi in kristalnim sladkorjem ter tesno zvijemo.
- 10.Potico odrežemo na primerno dolžino in položimo v dobro namaščeno potičnico.
- 11.Potico vzhajamo, da zraste za približno tretjino, premažemo z jajcem ter prešpikamo.
- 12.Pečemo 10 minut pri 200 stopinj Celzija, nato pa še 35 minut na 180 stopinj Celzija.
Recept za tradicionalno orehovo potico v potičniku – za velikonočne ali božične praznike.
Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.
Moka Manitoba 0
Testo |
---|
750 g Manitoba 0 |
3 dcl mleka |
60 g sladkorja |
2 žlici medu |
1 polna čajna žlička medu (8 g) |
1 kocka svežega kvasa (40 g) |
100 g masla sobne temperature |
3 jajca |
5-7 žlic ruma |
mleko ali stepeno jajce za premaz |
Nadev |
---|
800 g mletih orehov |
450 ml sladke smetane |
2 žlici masla |
4 žlice sladkorja v prahu |
6 žlic medu |
4 žlice ruma |
limonina lupinica ene bio limone |
1 čajna žlička cimeta |
6-8 žlic sladkorja |
6-8 žlic mletih orehov |