- 1.Najprej se lotimo priprave kvašenega testa. Moko pretresemo v posodo in ji dodamo sladkor, limonin sladkor in suhi kvas. Suhe sestavine premešamo in na sredini naredimo jamico, v katero dodamo zmehčano maslo in toplo mleko. Vse sestavine dobro premešamo in zgnetemo mehko, voljno testo. Oblikujemo hlebček, ki ga pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati eno uro. Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev.
- 2.Zlate rozine namočimo v rum.
- 3.Jajce ločimo na beljak in rumenjak, beljak stepemo v čvrst sneg.
- 4.Mlete lešnike pretresemo v posodo in jim dodamo sladkor in limonin sladkor ter dobro premešamo. V kozici segrejemo sladko smetano in maslo in še vročo mešanico polijemo po suhih sestavinah in dobro premešamo. Dodamo rumenjak in rum, ponovno premešamo in na koncu v lešnikov nadev z lopatko nežno vmešamo še beljakov sneg.
- 5.Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, ga premažemo s pripravljenim lešnikovim nadevom in po vrhu potresemo rozine, ki so plavale v rumu.
- 6.Testo zvijemo v zavitek in ga s pomočjo nitke (lahko uporabite tudi nož) narežemo na približno 3 cm debele rolice. Rolice zložimo v namaščen pekač, kjer pokrite pustimo vzhajati približno 30 minut.
- 7.Lešnikove rolice pečemo približno 30 minut na 180 °C.
Slastne kvašene lešnikove rolice, ki so idealne za vsak malce večji praznik – ali pa kar tako, za razvajanje!
Recept je pripravila Lea iz Leine kuhinje.
Pirina moka
Sestavine za testo |
---|
500 g moke Manitoba 0 |
50 g sladkorja |
250 ml mleka |
1 zavitek suhega kvasa |
100 g masla |
1 zavitek limoninega sladkorja |
350 g mletih lešnikov |
100 g sladkorja |
100 ml sladke smetane |
1 jajce |
30 g masla |
20 ml ruma + dodaten rum za namakanje rozin |
1 zavitek limoninega sladkorja |
70 g zlatih rozin |