Iskalnik

Zbirka receptov

Pizza za poznavalce

  1. 1.Najprej pripravimo nastavek iz moke, vode in kvasa. Premešamo in pustimo vzhajati 1 do 2 uri oz. do podvojitve prostornine.
  1. 2.Za glavno testo razpustimo nastavek v vodi, dodamo moko in grobo premešamo. Pustimo počivati 30 minut, dodamo sol in malenkost vode po potrebi ter dobro zamesimo.
  1. 3.Vzhajamo na sobni temperaturi dve uri in v tem času testo nekajkrat prepognemo v polurnih intervalih. Nato ga pustimo vzhajati še 1 do 2 uri v pokriti posodi oziroma do podvojitve prostornine. Testo damo v hladilnik ali nadaljujemo s pripravo. Damo ga na pomokano površino, razrežemo na 4 dele, oblikujemo v hlebčke, pokrijemo s krpo in pustimo počivati še pol ure. Nato vsak hlebček pomokamo, s prsti naredimo utor 1,5 do 2 cm od roba in sploščimo še sredinski del ter raztegujemo na pomokani površini do želenega obsega.
  1. 4.Testo položimo na peki papir in ga nadevamo po želji. Pečemo na najvišji možni temperaturi brez ventilatorja do želene stopnje zapečenosti. Priporočamo, da je pekač predhodno segret na isto temperaturo kot peč. Če uporabljamo kamen za pizzo, se mora segrevati v pečici najmanj pol ure pred peko.
  1. 5.* namesto kvasa lahko pripravimo nastavek iz droži, kjer namesto kvasa dodamo 1 žličko matičnih droži. Čas podvojitve prostornine testa bo daljši. Priporočamo pripravo nastavka iz droži približno 6 do 8 ur pred zamesitvijo glavnega testa.

Za dobro pizzo je pomembno, da pripravimo najboljše testo. Za mehko, rahlo, prožno in hrustljavo testo uporabimo moko Manitoba ’00’, obložimo po želji in kmalu bo iz domače peči mamljivo zadišalo, mmmm.

Testo za 4 pizze

Moka Manitoba '00' (550 g)
Nastavek:
65 g moke Manitoba '00'
0,65 dl vode
1 do 2 kvasa*
Glavno testo:
3,6 dl vode
550 g moke Manitoba '00'
11 g soli