Iskalnik

Zbirka receptov

Babičina pohorska gibanica

  1. 1.Iz sestavin za testo zamesimo testo, ki ga nato pustimo vzhajati vsaj pol ure.
  1. 2.Medtem v večji posodi zmešamo sestavine za nadev gibanice.
  1. 3.Vzhajano testo razvaljamo na tako velikost, da lahko obložimo pekač in pokrijemo nadev (najbolje je uporabiti kar pekač od pečice). Razvaljano testo položimo na pekač in nanj nadevamo nadev ter ga lepo ravno porazdelimo. Robove testa zavihamo prek nadeva in gibanico prelijemo s prelivom, ki ga zmešamo iz kisle smetane (ali kisle smetane in jogurta) in jajca.
  1. 4.Gibanico pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno pol ure oziroma dokler se na površini ne obarva zlato rjavo. Nato jo ohladimo, narežemo na poljubno velike kose in posipamo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Po skuti lahko potresemo tudi suho sadje (hruške, jabolka, gozdne sadeže) ali v nadev dodamo orehe ali pehtran. Taka gibanica je manj kremasta in ima več teksture.

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Pšenična bela moka tip 500 (500 g)
Testo:
20 g svežega kvasa ali 1 zavitek suhega
3 žlice kristalnega sladkorja
50 g masla
2 rumenjaka
3,5 dl mlačnega mleka
1 žlička soli
Nadev:
600 g skute, najbolje domače
400 g kisle smetane
4 jajca
150 g kristalnega sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
Preliv:
300 g kisle smetane ali 150 g kisle smetane + 150 g navadnega jogurta
1 jajce
sladkor v prahu za posip