Iskalnik

Zbirka receptov

Zaspana potica

  1. 1.Pripravimo kvasec, tako da kvas nadrobimo v 6 žlic toplega mleka in dodamo malo sladkorja.
  1. 2.Rumenjake, sladkor in vaniljo stepemo v kremasto zmes, dodamo margarino, kislo smetano in žganje. Moko presejemo in zmešamo z mokrimi sestavinami, dodamo oljčno olje in zgnetemo v mehko, gladko testo. Po potrebi dodajamo toplo mleko (približno 3 dl) in moko. Testo razvaljamo na debelino približno ½ cm.
  1. 3.Dve jajci in kislo smetano razžvrkljamo in namažemo po razvaljanem testu. Orehe, polovico sladkorja in vaniljev sladkor, po želji tudi rozine, čokolado in limonov oziroma pomarančni sladkor (ali lupinico) zmešamo in potresemo po testu. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v čvrst sneg in jih razdelimo v majhnih kupčkih po orehovem nadevu ter pokapamo s smetano. Po želji po vrhu naribamo maslo. Zavijemo v 2 zavitka in ju položimo v namaščena in pomokana pekača. Vzhajamo 2 uri, da testo naraste za polovično prostornino.
  1. 4.Pečico ogrejemo na 180 °C. Potico tanko premažemo z razžvrkljanim jajcem, prebodemo, postavimo v pečico in pečemo 1 uro; po potrebi med peko znižamo temperaturo in pokrijemo z aluminijasto folijo, da se potica ne zažge.

Recept za potico sem dobila od none Zore, vendar sem izvirniku dodala nekaj začimb po svoje. Ampak »duša« se je ohranila. Vonj, okus … Vedno ko pripravljam potico za praznike, mi vzbudi prijetne občutke in lep spomin na moje otroštvo, na mojo nono. Vnuki smo bili radi prisotni pri peki in nikoli se ni pritoževala, če smo se ji motali pod nogami in ji hoteli pomagati. Je pa vedno pripravila nekaj več »file« za potico! Potico je vedno pekla v štedilniku na drva in to je imelo še poseben čar.
Mojca Slokar, Ajdovščina

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Primorska posebna moka (600 g)
Testo:
80 g kvasa (2 kocki)
6 žlic + 3 dl mleka
250 g margarine sobne temperature
7 rumenjakov
4 žlice sladkorja
semena 1 stroka vanilje (ali vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo)
2 žlici kisle smetane
1 žlica žganja
ščepec soli
2 žlici oljčnega olja
limonova lupinica
pomarančna lupinica
sladkor z aromo limone ali pomaranče
oljčno olje
Nadev:
2 jajci
180 g kisle smetane
600 g mletih orehov
250 g sladkorja
1 zavitek vaniljevega sladkorja
po želji rozine, čokolada, limonov in pomarančni sladkor
7 beljakov
3 dl smetane za stepanje
pribl. 100 masla, ki smo ga zamrznili, za ribanje
maslo in moka za pekača
1 jajce za premaz