Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočna gnezda

2 uri 15 minut Srednje zahtevno

Priprava

  1. 1.V posodici zmešamo kvas, žličko sladkorja in toplo smetano. Pustimo da vzhaja približno 10 minut.
  1. 2.V manjši kozici počasi stopimo maslo na nizkem ognju, ko je stopljeno odstavimo in dodamo sladkor, vanilijo iz stroka, sol ter pomarančno in limonino lupinico. Mešamo toliko časa, da se sladkor stopi in nato dodamo rum in rumenjake.
  1. 3.V skledo damo presejano moko in kvasni nastavek grobo premešamo ter prilijemo zmes masla, rumenjakov in sladkorja. Iz vseh sestavin zamesimo testo. Testo damo v pomokano skledo, pokrijemo ter na toplem pustimo vzhajati približno eno uro.
  1. 4.Vzhajano testo na hitro pregnetemo ter razdelimo na približno 10 enako velikih delov. Vsak del na pomokani površini oblikujemo v svaljek. Po dva svaljka skupaj prepletemo, oblikujemo v gnezdo in pazimo, da jih na koncu skupaj dobro povežemo.
  1. 5.Gnezda razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Na sredino gnezd damo kuhane pirhe, gnezda pokrijemo s krpo in pustimo da vzhajajo še približno pol ure.
  1. 6.Pečico segrejemo na 170 ˚C. V manjši skledici žvrkljamo jajce z žlico mleka in premažemo gnezda. Pečemo približno 25 do 30 minut.

Sestavine za 4 osebe

Primorska posebna moka (550 g)
kvas: 40 g (zavojček kvasa)
sladka smetana: 2 dl
sladkor: 70 g
maslo: 100 g
ščepec soli
rumenjaki: 3
rum: 1 žlica
naribana pomarančna lupinica: 1 žlica
strok vanilije
jajce: 1
velikonočni pirh: 5