- 1.Vse sestavine za testo zmešamo v posodi, nato ga na delovni površini zgnetemo v gladko testo. Damo ga v posodo in premažemo z malo olja. Pustimo ga počivati vsaj 30 minut.
- 2.Medtem pripravimo nadev: skuti dodamo kislo smetano, jajci, oba sladkorja, rum in limonovo lupinico. Na koncu vmešamo še pehtran.
- 3.Testo nato najprej razvaljamo na pomokanem prtu, nato ga razvlečemo. Nadev enakomerno namažemo po testu in s pomočjo prta testo zvijemo v dolg štrukelj, ki ga razrežemo na več manjših kosov (za lažje kuhanje). Vsak štrukelj položimo na krpo, posuto z zdrobom, zavijemo in na koncih zvežemo.
- 4.Štruklje kuhamo v osoljenem kropu 20 minut. Ko so kuhani, jih odcedimo in pustimo nekaj minut, da se ohladijo in učvrstijo. Nato jih zrežemo na poljubno velikost in zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu.
Skutne štruklje s pehtranom rada pripravljam, ker so ena mojih najljubših jedi. Super je, ker se jih lahko naredi na zalogo in shrani v zamrzovalniku in so potem lahko zelo hitro pripravljeni. Poleg tega imamo na vrtu pehtrana v izobilju in je to odličen način, da se ga porabi!
Teja Markelj, Selca
Nasvet: Pazimo, da kuhinjske krpe nimajo vonja po pralne m prašku, ali pa štruklje zavijemo v aluminijasto folijo, ki smo jo premazali z oljem.
Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.
Primorska posebna moka (300 g)
Testo: |
---|
1 dl mlačne vode |
1 žlička soli |
1 žlička kisa |
1 jajce |
1 žlica olja |
Nadev: |
---|
500 g nepasirane skute |
1 mali lonček kisle smetane |
1 zavitek vaniljevega sladkorja |
2 žlici sladkorja |
2 jajci |
1 žlica ruma |
2 pesti nasekljanega pehtrana |
malo naribane limonove lupine |
pšenični zdrob za posip, maslo in drobtine za zabelo |