Iskalnik

Zbirka receptov

Pirin marmorni kolač s kardamomom in pomarančo

1 ura 30 minut enostavno

Priprava

  1. 1.Model za kolače natančno namažemo z maslom in potresemo z moko. 80 g moke gladko zmešamo z mlekom, da mešanica nima grudic. Preostalih 300 g moke presejemo s pecilnim praškom. Kakav zmešamo s pomarančnim likerjem v gladko pasto. Rumenjake in polovico sladkorja mešamo vsaj 5 minut, da nastane penasta masa, nato med mešanjem počasi dodajamo mlečno mešanico in prilivamo olje. Dodamo naribano pomarančno lupino in kardamom.
  1. 2.Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo trd sneg. Eno tretjino ga s kuhalnico vmešamo v rumenjakovo maso, da ga zrahljamo, nato vmešamo še preostali sneg. Počasi dodajamo presejano moko s pecilnim praškom in vse rahlo zmešamo s kuhalnico.
  1. 3.Eno tretjino testa damo v skledo, kjer smo stepali sneg in primešamo kakavovo pasto.
  1. 4.Pečico nastavimo na 160 °C.
  1. 5.Svetlo in temno testo izmenoma naložimo v model, vmes dodajamo koščke kandirane pomaranče. Z vilicami na koncu še rahlo premešamo da dobimo učinek marmorja.
  1. 6.Pečemo približno eno uro, z leseno paličico preverimo ali je kolač pečen. Pustimo ga v modelu še približno 10 minut, da se nekoliko ohladi in ga zvrnemo na mrežo. Ohlajenega potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s kandirano pomarančo.

Sestavine za 4 osebe

Pirina moka (380 g)
jajca: 7
rjav moscovado sladkor: 300 g
mleko: 2 dl
pecilni prašek: 1 vrečka
olje: 1,5 dl
kakav: 3 žlice
pomarančni liker: 4 žlice
žlička mletega kardamoma
naribana lupina dveh pomaranč
kandirana pomarančna lupina: 3 žlice