- 1.Iz beljakov stepemo sneg. V drugi posodi v gladko zmes zmešamo rumenjake, sladkor in maslo.
- 2.240 g Zlate moke zmešamo s pecilnim praškom ter piostopoma vmešamo v maso iz rumenjakov. Dodamo limonin sok in mleko, naribano lupinico ene bio limone in dve pesti grobo narezanih pistacij ter dobro premešamo. V maso nato postopoma in previdno dodajamo sneg iz beljakov.
- 3.Testo vlijemo v model za šarkelj in pečemo cca 50 minut na 170 stopinj. Pečen šarkelj vzamemo iz pečice ter ga prelijemo s pistacijevim namazom in potresemo z grobo nasekljanimi pistacijami.
- 4.NASVET 1: Ko morate v testo vmešati suhe sestavine (kot npr. tu pistacije), te vmešajte čim bolj na hitro, le toliko, da se vmešajo. S tem boste preprečili, da bi kolač postal zbit. NASVET 2: Za res rahel kolač je potrebno seng dodajati postopoma in pri tem pazljivo mešati od spodaj navzgor. NASVET 3: Če želite, da bo kolač med peko čimbolj enakomerno narasel, ga raje pecite na malo nižji temperaturi in več časa. Optimalna kombinacija, ki smo jo preskusili, je 50 minut na 170 stopinj.
Zlata moka
Testo |
---|
6 beljakov |
ščepec soli |
6 rumenjakov |
280 g sladkorja |
170 g masla sobne temperature |
240 g Zlate moke |
1 vrečka pecilnega praška |
5 žlic limoninega soka |
3 žlice mleka |
lupinica ene bio limone |
dve pesti grobo narezanih pistacij |
Preliv |
---|
150-200 g pistacijinega namaza |
grobo narezane pistacije |
limonini trikotniki za okras |