Iskalnik

Zbirka receptov

Jelenova enolončnica s sloe ginom in sirasto polento

3 ure 30 minut Srednje zahtevno

  1. 1.Meso narežemo na 5 cm velike kocke. Čebulo, korenček in stebelno zeleno narežemo na drobne kockice. Česen narežemo na rezinice.
  1. 2.V veliki težki kozici segrejemo olje in na njem v več porcijah rjavo popečemo meso, da dobro karamelizira. S penovko ga poberemo iz kozice.
  1. 3.V kozico dodamo čebulo, korenček, stebelno zeleno, lovorov list, rožmarin in dober ščep soli ter nežno pražimo 15 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo česen, brinove jagode, ki smo jih natrli z rezilom noža, in strta poprova zrna ter pražimo še 1 minuto.
  1. 4.Primešamo paradižnikovo mezgo in pražimo še minuto. Prilijemo sloe gin, pasiran paradižnik in 1 dl vode ter v kozico vrnemo meso. Pokrijemo s pokrovko in nežno dušimo 2 uri, nato kozico odkrijemo in nežno kuhamo še 1 uro, da je meso tako mehko, da se bo v ustih kar topilo.
  1. 5.Za gremolato zmešamo sesekljan peteršilj, strt česen, limonovo lupinico in sok, oljčno olje, sol in poper.
  1. 6.V kozici segrejemo 1,2 litra vode, da nežno vre, vanjo vsujemo polento in živahno mešamo 3 do 4 minute. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo parmezan in maslo. Enolončnico postrežemo s polento in gremolato.

Recept je pripravila revija Dober tek; objavljen je v decembrski številki 2020 revije Dober tek.
Foto: revija Dober tek

Namig:
* Sloe gin je liker iz gina in trnulj. Kupimo ga lahko pri bolje založenih ponudnikih alkoholnih pijač.

Sestavine za 6 oseb

Pirina polenta Naše none (200 g)
2 žlici oljčnega olja
1 kg jelenjega plečeta
1 čebula
1 korenček
2 stebli stebelne zelene
1 lovorov list
nekaj vejic rožmarina
sol
2 stroka česna
1 žlička brinovih jagod
1 žlička zrn črnega popra
2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
2,5 dl sloe gina*
2 dl pasiranega paradižnika (passate)
Gremolata:
majhen šopek peteršilja
1 majhen strok česna
naribana lupinica 1 bio limone in sok 1 sadeža
4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
sol in poper
Polenta:
200 g pirine polente Naše none
150 g drobno naribanega parmezana
100 g masla