Iskalnik

Zbirka receptov

Čokoladna kokosova potica

  1. 1.Moko presejemo, na rob damo sol in jo prekrijemo z malo moke, nato dodamo kislo smetano, rumenjake in sladkor. Kvas raztopimo v toplem mleku in ga dodamo ostalim sestavinam. Zamesimo testo. Med mešanjem dodamo kakav v prahu in zmehčamo maslo. Dobro premešamo, posodo pokrijemo in damo na toplo, da vzhaja približno 1 uro.
  1. 2.Pripravimo nadev. Zavremo sladko smetano z mlekom, dodamo maslo, sladkor in kokosovo moko. Ohladimo in na koncu dodamo še limonov sok in lupinico.
  1. 3.Vzhajano testo pregnetemo in pustimo počivati približno 5 minut. Nato ga razvaljamo in premažemo z nadevom. Testo zvijemo in položimo v pekač. Premažemo z jajcem in vzhajamo še 30 minut.
  1. 4.Postavimo v pečico in pečemo najprej 20 minut pri 220 °C, nato pa še 30 minut pri 180 °C.

Ko sem bil še majhen, je moja mama za veliko noč in božič vedno pekla orehovo potico. Kot velik ljubitelj vsega čokoladnega pa sem jo nekoč prosil, naj speče čokoladno potico. In res je od nekod dobila recept za čokoladno kokosovo potico in jo spekla. Ker je bila potica res izvrstna, sem se odločil, da jo poskusim speči tudi sam. In uspelo mi je. Tako je zdaj poleg orehove potice ob praznikih in drugih posebnih priložnostih na mizi tudi moja čokoladno-kokosova potica.
Marko Jerič, Novo mesto

Nasvet: Če v ohlajen nadev vmešamo 2 beljaka, se manj drobi.

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Primorska posebna moka (500 g)
Testo:
½ kocke kvasa
1 dl mleka
2 dl kisle smetane
80 g sladkorja
50 g zmehčanega masla
50 g kakava v prahu
2 rumenjaka
1 zavitek vaniljevega sladkorja
ščep soli
Nadev:
500 g kokosove moke
100 g masla
100 g sladkorja
1 dl sladke smetane
1 dl mleka
sok in lupinica 1 limone
jajce za premaz