Iskalnik

Zgodovina

Naša zgodba, naša tradicija

Tradicija Mlinotesta sega v davno leto 1867, ko je Wenzel Jochmann v Ajdovščini postavil mlin na reki Hubelj. Skozi leta je podjetje zraslo v pomembno mlinarsko, pekarsko in testeninarsko podjetje, ki je vlagalo v razvoj in sodobno tehnologijo, krepilo svojo dejavnost ter iskalo nove trge. Danes je Mlinotest proizvajalec testenin, moke, mlevskih izdelkov, kruha in pekovskega peciva, slaščic, keksov brez glutena ter drugih živil. Smo največji in najprepoznavnejši proizvajalec testenin v regiji.

1867
Ustanovitev podjetja Valjčni mlin Wenzel Jochmann Ajdovščina.
1926–1948
V tem času se je zamenjalo nekaj lastnikov mlina, sledila je nacionalizacija, kljub temu pa je mlin še naprej obratoval.
1955
Obnovljenemu mlinu so se začeli pridruževati drugi mlini in pekarne.
1958
Podjetje se preimenuje v Trgovsko in proizvodno podjetje Mlinotest. Začetek proizvodnje testenin v tovarni v Ajdovščini.
1963
Pod okriljem Mlinotesta so se začele združevati pekarne s Primorskega. S tem je Mlinotest svojo ponudbo izdelkov razširil tudi s svežimi pekarskimi izdelki in kruhom.
1966
Začetek proizvodnje polnjenih sušenih testenin – tortelinov.
1968
Dokončan je bil betonski celični silos za žita na sedanji lokaciji na Tovarniški cesti, ki je še danes najvišja stavba v Ajdovščini.
1971
Začetek proizvodnje v novi pekarni v Ajdovščini na sedanji lokaciji Mlinotesta.
1974
Selitev proizvodnje testenin in mlina na sedanjo lokacijo.
1999–2007
Prevzem družb Peks Škofja Loka, Kruh Koper, Žitoproizvod Karlovac in Pecivo Nova Gorica.
1999
Mlinotest pridobi certifikat vodenja kakovosti ISO 9001.
2000
Nakup nove linije za kratke testenine in podvojitev kapacitet proizvodnje sušenih testenin. Istega leta smo začeli serijsko proizvodnjo sendvičev.
2001
Razširitev »Tortelinke«, proizvodnje polnjenih testenin, in vzpostavitev sistema HACCP. Na trg smo dali krompirjeve njoke.
2002
Pomembna dopolnitev proizvodne linije v mlinu, s čimer Mlinotest potrošnikom prvič ponudi predkuhane mlevske izdelke za hitro pripravo: na začetku koruzno polento in pšenični zdrob.
2003
Pridobitev certifikata ekološke predelave za pakiranje ekološke moke, proizvodnjo testenin, kruha in pekovskih izdelkov v Ajdovščini ter rogljičkov v Škofji Loki, pa tudi za proizvodnjo kruha in pekovskih izdelkov v obratu Mlinotest Kruh Koper.
2004
Uvedli smo avtomatizirano proizvodnjo zamrznjenega pekovskega peciva, krofov in pic v Ajdovščini.
2008
Mlinotest začne intenzivno širitev lastne maloprodajne mreže. Danes ta obsega 50 trgovin in trgovsko-gostinskih objektov Mlinček po vsej Sloveniji.
2009
Mlinotest pridobi certifikat IFS International Food Standard.
2010–2011
Ustanovitev hčerinske družbe Mlinotest – S v Rumi (Srbija). Izgradnja tovarne ter zagon proizvodnje svežih navadnih in polnjenih testenin ter njokov.
2015–2017
Investicija v povečanje proizvodnih in logističnih kapacitet za polpečene zamrznjene pekovske izdelke.
2016
Mlinotest začne proizvodnjo izdelkov brez glutena v Novi Gorici. V Ajdovščini odpre nov obrat za izdelavo tort in drugih slaščic.
2018
Nova tovarna za proizvodnjo polnjenih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa v Ajdovščini.
2019
Novi pakirni liniji za mlevske izdelke omogočata pakiranje v samostoječo vrečko z možnostjo zapiranja in nove tipe transportnega pakiranja.
2020
Novi popolnoma avtomatizirani pakirni liniji v mlinu, ki se pričneta s pakiranjem izdelka v vrečko in zaključita z ovijanjem zložene palete. Sodobna avtomatizirana pakirna linija v Veliki pekarni za pakiranje svežega in zamrznjenega pekovskega peciva ter kruha.

Brez moke ne bo kruha

S klikom na brošuro prenesite publikacijo Brez moke ne bo kruha in spoznajte našo zgodovino.

Preverite