Iskalnik

Sporočila za javnost

Na Pašta Fešti na Lavričevem trgu v Ajdovščini skuhali 700 kg testenin

Minuli konec tedna je Lavričev trg v Ajdovščini pokal po šivih: do zadnjega kotička so ga napolnili ljubitelji testenin, ki so obiskali Pašta Fešto, največji slovenski festival testenin. Vrhunski kuharji iz Vipavske doline so obiskovalcem postregli s preko 700 kilogramov te priljubljene jedi v preko 20 različicah.

Da Primorci vemo, kaj je dobra pašta in kaj je najboljša fešta, so tokrat ponovno dokazali organizatorji največjega in edinega festivala testenin pri nas – Pašta Fešte, ki je na glavni trg v mestu burje privabil več tisoč obiskovalcev iz celotne Slovenije. Na dogodku, ki sta ga »zakuhala« Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte, se je izpod rok vrhunskih kuharskih mojstrov skuhalo kar 700 kilogramov ajdovskih testenin.

»Plac« so napolnile stojnice zvenečih imen najboljših chefov vipavske kulinarike, ki so pripravili kar 20 različnih gurmanskih jedi iz testenin. Matjaž Cotič, svetovni podprvak v kuhanju testenin, ter Matija Cotič, član slovenske mladinske kuharske reprezentance; ajdovska kuharska mojstrica Julijana Krapež; zmagovalka Masterchefa Sara Rutar; virtuozi iz gostiln iz Vipavske doline in okolice, ki so presenečali s svojimi edinstvenimi kombinacijami okusov.

Lepo vreme, spektakularna gastronomska ponudba in vrhunska kuharska imena so poskrbela za udeležbo, ki je presegla vsa pričakovanja organizatorjev. Odziv in zanimanje ljubiteljev testenin iz vse Slovenije je bil izjemen. »Fenomenalno! Vedeli smo, da Slovenci radi jemo pašto, a vseeno smo prijetno presenečeni nad tem, koliko ljubiteljev pašte se je danes zbralo na kupu! Res neverjetno!«, je povedal Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga pri Mlinotestu.

Festival testenin pa ne bi bil pravi kulinarični festival, če ne bi postregel tudi z nominacijo za najboljšega kuharja oziroma z nazivom Naj pašta 2023, ki si ga je letos s svojim originalnim receptom za durum vretena s pestom iz smrekovih vršičkov, čemaža in koprive po mnenju obiskovalcev več kot prislužila domačinka, kuharska mojstrica Julijana Krapež.

Prejemnica naslova Naj pašta 2023 Julijana Krapež (v sredini) z ekipo

Je pa Pašta Fešta bila prizorišče še enega tekmovanja – na odru se je namreč odvilo finala Mlinochefa, tekmovanja v kuhanju testenin za osnovnošolske ekipe, o katerem si lahko več preberete na tej povezavi.

»Pašta Fešto smo z Društvom ljubiteljev pašte zasnovali z namenom, da bi Slovencem pokazali, kaj je dobra pašta in s tem Vipavsko dolino umestili na kulinarični zemljevid Slovenije. Navdušenje obiskovalcev nad jedmi in nad dogodkom nasploh dokazujeta, da nam je to uspelo! Ljudi je bilo resnično veliko, zato vse tiste, ki jim v soboto ni uspelo unovčiti degustacijskega kupona, lepo vabimo, da se do 10. junija oglasite v naših trgovinah, kjer vam ga bomo z veseljem zamenjali za paket naših testenin. Vsekakor pa nam ravno številčnost obiska in entuziazem ponudnikov že dajeta nove ideje za naslednje leto. Obljubljamo, da bo Pašta Fešta 2024 še boljša, s še več ponudniki!« je še dodal Jernej Murn.

Dogodek je bil sofinanciran s strani Občine Ajdovščina.

Foto: Mediaspeed

Dodatne informacije: Mlinotest d. d., 05 364 45 00, info@mlinotest.si.