Iskalnik

Sporočila za javnost

Mlinochef #2: vrača se najbolj primorsko kuharsko tekmovanje za osnovnošolce

Ponovno iščemo najboljša in najbolj strastna mlada kuharska mojstra v pripravi pašte. Prvo predtekmovanje že 20. aprila, za finaliste pa lahko glasujete tudi vi!

Zmagovalca Mlinochefa 2022: Vida Škrlj in Lovren Matija Rovan iz OŠ Šturje Ajdovščina

 

Po izjemno uspešnem prvem Mlinochefu, ki je požel veliko zanimanja tako med učenci kot med mentorji sodelujočih šol, smo se organizatorji – Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte – odločili drugo edicijo zastaviti bolj ambiciozno, zato smo k sodelovanju poleg osnovnih šol iz lokalnega okolja povabili tudi šole na regijskem nivoju.

Odziv s strani primorskih šol je bil tudi letos izjemen, zanimanje s strani najmlajših pa nad pričakovanji. »Testenine, pašta po domače, je za nas Primorce izjemno pomembna, saj jo jemo vsak dan. Zato nas resnično veseli veliko število prijav, saj to kaže na veliko zanimanje za kuhanje med otroki, predvsem pa se v naših krajih ohranja tradicija kuhanja testenin«, je povedal Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga pri Mlinotestu.

Utrinek iz lanskoletnega predtekmovanja (OŠ Draga Bajca Vipava)

 

V boju 11 ekip iz 6 različnih osnovnih šol

Do pričetka Mlinochefa #2, kuharskega tekmovanja za ekipe osnovnošolskih otrok od 6. do 9. razreda, ki v središče kuharskega izziva postavlja eno izmed najbolj priljubljenih kuharskih jedi – testenine – manjka le še nekaj dni.

Tekmovalne ekipe Mlinochef 2022 na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina

 

Na letošnje tekmovanje se je prijavilo kar enajst ekip iz šestih različnih osnovnih šol, ki se bodo pomerili na dveh predtekmovanjih: prvo bo 20. aprila na Osnovni šoli Kanal, drugo pa 25. aprila na Osnovni šoli Šturje Ajdovščina. Seznam sodelujočih šol in ekip je objavljen na spletni strani mlinochef.mlinotest.si, utrinke s predtekmovanj pa bo mogoče »v živo« spremljati preko naših družabnih omrežij Facebook in TikTok.

V finale tri ekipe: dve po izboru komisije, za tretjega glasujete tudi vi

Vse ekipe pripravljajo jedi iz Mlinotest ali Mlinotest Divita testenin in jo predstavijo tričlanski strokovni komisiji, ki jo letos sestavljajo Matjaž Cotič, kuharski chef Koče na Kokoši in svetovni podprvak v kuhanju testenin, Matija Cotič, član slovenske mladinske kuharske reprezentance, ter Mateja Tominec, vodja razvoja pri Mlinotestu.

Strokovna komisija Mlinochefa 2022, z leve proti desni: Mateja Tominec, strokovna sodelavka, Denis Ibrišimović, chef, Julijana Krapež, kuharska mojstrica

 

Komisija bo pripravljene jedi okusila ter ocenila, najbolje ocenjeni ekipi pa se bosta uvrstili v finale. Vendar pa se bodo na finalnem tekmovanju za razliko od lani pomerile tri ekipe: tretja bo namreč ekipa po izboru občinstva. Glasovanje bo potekalo na Facebook strani Mlinotest, kjer bo vsakdo lahko glasoval za svojega favorita.

Finale 20. maja na Pašta Fešti v Ajdovščini

Najboljše tri ekipe se bodo za častni naziv Mlinochef 2023 ter za bogate nagrade, ki bodo zmagovalnemu paru omogočile nabiranje dodatnega kuharskega znanja, potegovali na Pašta Fešti – največjem festivalu testenin, ki bo 20. maja v Ajdovščini.

»Letošnje finalno tekmovanje bo zagotovo bolj zahtevno in bolj napeto kot lani. Ne samo, da bodo tekmovale tri ekipe in je torej za tekmovalce konkurenca večja, tudi komisija bo morala zaradi večjega števila finalistov imeti strožje kriterije, veliki oder Pašta Fešte pa bo tudi svojevrsten izziv za tekmovalne ekipe«, je prepričan predsednik komisije Matjaž Cotič.

Sledite Mlinotest profilu tudi na TikToku!

Ne samo tekmovalnost, tudi ozaveščanje o kvalitetni prehrani. Izobraževalne vsebine tudi preko TikToka

Mlinochef smo v Mlinotestu zasnovali z vizijo spodbujanja kakovostnega prehranjevanja pri mladih. Najmlajše želimo ozaveščati o pomenu kvalitetne prehrane, preko zdrave tekmovalnosti pa otroci razvijajo kulinarično ustvarjalnost, osvajajo znanje o kakovosti testenin ter o njihovi pripravi, hkrati pa se učijo o pomenu uravnotežene prehrane.

V Mlinotestu se namreč zavedamo naše odgovornosti do družbe, predvsem do najmlajših generacij, ki svojo kulturo kuhanja oblikujejo skozi vzore in okolje, ki jih obdaja. Ravno zato smo se na Mlinotestu odločili tudi za aktivacijo preko TikTok profila @mlinotest, na katerem preko zabavnih kratkih video vsebin z Matijo Cotičem med najmlajšimi gradimo kulturo prehranjevanja in širimo strast do pašte.

Strastni do pašte

Kuharsko tekmovanje v pripravi testenin in Pašta Fešta pa za Mlinotest nista edina dogodka, ki sta letos zaznamovana s pašto. Leto 2023 je za nas leto testenin: zaključuje se večmilijonski investicijski cikel v prenovljeno tovarno sušenih testenin, ki bo svojo slavnostno otvoritev dočakala v začetku maja, izpeljali pa smo tudi prenovo embalaže testenin, ki je že začela osvajati trgovske police. Letošnje leto je zato v Mlinotestu zaznamovano s sloganom, ki v nekaj preprostih besedah združuje najpomembnejše vrednote podjetja – izpolnjevanje svojega poslanstva, ponujati potrošniku le najboljše, pripadnost lokalnemu okolju, ohranjanje tradicije, pristna primorskost: »Strastni do pašte«.