Iskalnik

Zbirka receptov

Žemeljšak z jabolki

žemeljšak z jabolki

  1. 1.200 g starega kruha natrgamo in prelijemo z 200 ml segretega mleka. Kruh nežno potlačimo in pustimo nekaj minut, da se namoči.
  1. 2.Medtem dodamo v srednje veliko posodo 100 ml mleka, 120 ml smetane, 2 žlički vanilijevega sladkorja, 2 žlički cimeta, 2 žlici rjavega sladkorja in 2-3 jajca. Vse skupaj dobro premešamo.
  1. 3.V ločeno posodo naribamo 2-3 jabolka.
  1. 4.Pekač premažemo z maslom, vanj enakomerno razporedimo namočen kruh in dodamo naribana jabolka ter vse skupaj prelijemo z jajčnim prelivom. Žemeljšak okrasimo z na tanko narezanim jabolkom ter žličko rjavega sladkorja. Pečemo 40 minut pri 180 ºC.
  1. 5.Nasveti: Za žemeljšak se zraven starejšega kruha lahko uporabijo tudi starejša jabolka. Pečen žemeljšak lahko postavimo čez noč v hladilnik in postrežemo tudi naslednji dan. Kruh se spremeni v skoraj sladoledu podobno teksturo!

Imate star kruh, pa se vam namesto klasičnih kruhovih cmokov lušta nekaj sladkega? Poskusite to odlično sladico s starim kruhom in jabolki!

Kruh za žar
200 g starega kruha (npr. Kruha za žar)
300 ml mleka
120 ml sladke smetane
2 žlički vanilijevega sladkorja
2 žlički cimeta
3 žlice rjavega sladkorja
2-3 jajca
3-4 jabolka
žlica masla