Iskalnik

Nasveti

Re-ceptiraj! Če ti hrana ostane, lahko nova jed iz nje nastane

Tako v Sloveniji kot v svetovnem merilu vsakodnevno zavržemo ogromne količine hrane (po nekaterih izračunih govorimo kar o tretjinskem deležu!), pri čemer pa je dobršen del le-te pogosto še povsem užiten in uporaben. Kot enemu izmed največjih živilskih podjetij v Sloveniji nam je hrana še posebej sveta, zato se preko spodbujanja praktične uporabe neporabljenih živil trudimo povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.

S skrbnim razmislekom, ali bomo hrano resnično zavrgli, pozitivno vplivamo tako na družbo kot na okolje, saj lahko konkretno prispevamo k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov. Pa tudi družinski proračun nam bo hvaležen!

Kako zmanjšati količino zavržene hrane?

Iščete nekaj napotkov za zmanjševanje količino zavržene hrane? Sledite spodnjim nasvetom, ki smo jih zbrali za vas.

  • Načrtujte vnaprej svoje jedilnike in na osnovi jedilnikov načrtujte tudi nakupe
  • Ob nakupu preverite roke uporabe, po prihodu domov pa živila shranite na primerno mesto in na način, kot je naveden na embalaži
  • Ob kuhanju pazite na velikost porcije (na naših embalažah sušene in sveže testenine najdete tudi oznako o velikosti oziroma številu porcij)
  • RE-ceptirajte!: morebitne ostanke hrane ponovno uporabite v drugačnih, novih receptih

Tu vam priskočimo na pomoč tudi mi. Recepti iz našega seznama RE-ceptiraj! spodbujajo k ponovni uporabi hrane, ki nam morda ostane po družinskem kosilu, k inovativnemu ustvarjanju drugačnih, kreativnih receptov, ki se odmikajo od ustaljenih kombinacij in predvsem povečujejo zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.

Recite tudi vi ne odpadni hrani in kreativno ustvarjajte po naših RE-ceptiraj! predlogih!

RE-cepti

Žemeljšak z jabolki
Star kruh? > Žemeljšak z jabolki

 

Arancini z ješprenjem in šampinjoni
Ostanek ješprenja? > Arancini z ješprenjem in šampinjoni