Iskalnik

Nasveti

Mlinotest moka Durum Semola: zakaj je tako posebna?

V Mlinotestu smo se odločili, da bomo kot prvi slovenski mlin našim kupcem ponudili tudi moko iz durum pšenice: moko Durum Semola. Idealna je za pripravo domačih testenin in domačega rustikalnega kruha, odlična tudi za pizze in fokače, katerim bo podarila zlato rumeno in hrustljavo skorjico.

Kaj moko Durum Semola naredi tako posebno?

Pšenično moko lahko pridobivamo iz mehke pšenice ali iz trde pšenice. Večina mok, ki jih dandanes dobimo na trgovskih policah, je pridobljenih iz mehke pšenice. Mednje spadajo npr. Manitoba 0 in Manitoba 00, Primorska moka, Mlinotest moka tip 500 in številne druge Mlinotestove uspešnice. Moka Durum Semola pa je pridobljena iz trde pšenice, iz vrste durum.

V Mlinotestu smo se odločili, da bomo kot prvi slovenski mlin našim kupcem ponudili tudi moko iz durum pšenice – moko Durum Semola, ki je pridobljena iz posebej izbranih pšeničnih zrn in zato dosega zares široke možnosti uporabe. Besedo durum najpogosteje zasledimo, ko govorimo o testeninah, saj je durum zdrob osnovna sestavina za proizvodnjo testenin, vendar pa je moka Durum Semola primerna več kot le za testenine.

Moka Durum Semola je že na videz povsem drugačna kot ostale moke:

  • je značilne rumene barve, izdelkom pa podari posebno zlato rumeno barvo,
  • izdelkom daje aromatičen, zaokrožen okus,
  • na otip je nekoliko bolj groba od klasične fino mlete moke,
  • ima višjo vsebnost beljakovin in večje vpijanje vode od običajne mehke moke,
  • testu podarja odlično razmerje med močjo in elastičnostjo,
  • zagotavlja izjemno stabilnost in obdelovalnost, tudi pri daljšem času obdelovanja testa,
  • primerna tudi za profesionalno peko.

Durum Semola za izdelavo domačih testenin

Durum Semola je idealna za izdelavo domačih testenin v kakršnikoli obliki: rezanci, fuži, školjkice, pa tudi sveže polnjene testenine kot so ravioli ali domači tortelini:

  • domačim testeninam zagotavlja čvrstost ob kuhanju – tudi domače testenine bodo ostale al dente,
  • zaradi značilne barve moke Durum Semola bodo domače testenine rumene barve tudi brez uporabe jajc,
  • za pravo italijansko gurmansko izkušnjo domačih testenin v receptu uporabite le moko Durum Semola, lahko pa jo uporabite tudi v mešanici z moko Manitoba 00.

Preverite recept za domače jajčne testenine z moko Durum Semola.

Nasvet: čas obdelave testa z moko Durum Semola je v primerjavi z moko iz mehke pšenice nekoliko daljši, zato priporočamo, da za zames uporabite kuhinjski robot ali aparat za izdelavo testenin. Z aparatom za izdelavo testenin lahko poleg tega ustvarjate tudi vse vam najljubše oblike testenin: od peresnikov preko špagetov do polžkov.

Za izdelavo testenin različnih oblik priporočamo uporabo Aparata za izdelavo testenin Philips (model HR2665/96) ter uporabo aplikacije HomeID, kjer najdete več receptov za izdelavo domačih testenin z našo Durum Semolo.

Durum Semola za kruh, pizze in fokače

Moka Durum Semola je popolna izbira tako za kruh kot tudi za druge kvašene izdelke, kjer je pomembna visoka stopnja hidracije in daljši časi vzhajanja. Izdelke nadgradi s svojo aromo, hkrati pa že manjši delež moke Durum Semola (15-20 %) podari testu za pizzo odlično hrustljavo skorjico.

  • Idealna moka za testo s srednjim in dolgim časom vzhajanja,
  • odlična tako za izdelke s kvasom kot za izdelke z drožmi, najboljše rezultate pa dosega z indirektno metodo (biga),
  • zaradi sposobnosti velike absorpcije vode je primerna tudi za testa, ki zahtevajo visoko stopnjo hidracije – tudi do 90 %,
  • za rustikalen kruh priporočamo uporabo 100 % moke Durum Semola, lahko pa jo uporabimo kot dodatek mehkim mokam v receptih za pizzo ali fokačo,
  • kruhu, pizzam in ostalim pekovskim izdelkom podarja hrustljavost in zlato rumeno skorjico,
  • zagotavlja stabilnost in hrustljavost tudi po peki.