Iskalnik

Nasveti

Zakaj je pomemben vitamin D?

Novi znanstveni izsledki govorijo ne samo o njegovi pomembni vlogi pri delovanju imunskega sistema, razvoju kosti in zob, temveč tudi o koristnosti vitamina D pri okužbi s Covid-19. Ste vedeli, da med novembrom in aprilom približno 80 odstotkov odraslih Slovencev ni zadostno preskrbljenih z vitaminom D?

Kako pridobimo zadostno količino vitamina D

Vitamin D je edini vitamin, ki ga lahko v zadostni meri biosintetizira človeško telo – in sicer v koži s pomočjo ultravijolične svetlobe (UVB). Ultravijolične svetlobe pa ni vedno dovolj, zato se priporoča zadosten vnos tega vitamina z uravnoteženo prehrano in izdelki, ki vključujejo vire vitamina D. Z izrazom »vir vitamina D« lahko glede na Uredbo o prehranskih in zdravstvenih trditvah označimo le živilo, ki vsebuje najmanj 15 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina D na 100g izdelka ali 100ml pijače.

Novo odkritje irskih znanstvenikov o vlogi vitamina D pri okužbi s COVID-19

Irski  raziskovalci (Lind in sodelavci, 2020) so uspeli s študijo, pred nedavnim objavljeno v Irish Medical Journal, podpreti dokaze o preventivnem delovanju vitamina D pri virusni okužbi Covid-19. Kot je že dolgo znano, je vitamin D regulator številnih metabolnih procesov, med njimi je pomembna regulacija absorbcije kalcija in vpliv na zdravje kosti.  Zelo pomembna je tudi  funkcija spodbujanja imunskega sistema ter posledično varovanja pred okužbami. Že od začetka epidemije Covid-19 si znanstveniki prizadevajo ugotoviti, kaj bi lahko ublažilo potek bolezni. Ker gre pri Covid-19 za novo virusno okužbo, izsledkov interventnih študij, ki bi dokazovale neposreden učinek dodajanja vitamina D, doslej še ni bilo. Irska študija je pokazala, da imajo povečini prebivalci severne Evrope višje koncentracije vitamina D v krvi, prebivalci držav južne Evrope pa nižje koncentracije vitamina D in visoke stopnje pomanjkanja vitamina D kljub večji izpostavljenosti soncu. Pomanjkanje je povezano s starostjo, debelostjo, spolom, sladkorno boleznijo, hipertenzijo, pomanjkanja je veliko v negovalnih ustanovah. Avtorji študije poudarjajo potrebo po optimizaciji  ravni vitamina D, prav tako pa izpostavljajo možnost zmanjšanja resnih komplikacij zaradi okužbe. Vitamin D ima namreč vlogo pri regulaciji zaviranja vnetnega citokinskega odgovora, ki povzroča resne posledice pri okužbi s Covid-19. Povzeto po:  E. Laird, J. Rhodes, R.A. Kenny. Vitamin D and Inflammation: Potential Implications for Severity of Covid-19. Irish Medical Journal, 2020; 113 (5): P81.

Kdaj potrebujemo vnos vitamina D skozi prehrano

Sinteza vitamina D v koži pri večini ljudi predstavlja glaven vir vitamina D, nanjo pa vpliva več dejavnikov, kot so geografska lega, čas v dnevu, dolžina oblačil, čas preživet na soncu, tip kože in uporaba krem za sončenje. Prehranske potrebe po vitaminu D se torej spreminjajo z letnim časom ter glede na izpostavljenost sončni svetlobi. Po najnovejših priporočilih v popolni odsotnosti biosinteze, kar se velikokrat zgodi jeseni in pozimi, odraslo človeško telo dnevno potrebuje 20 µg vitamina D, ki ga je mogoče pridobiti tudi s prehrano.

V letu 2019 je bila opravljena vseslovenska preiskava (Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Inšitut za nutricionistiko in UKC Ljubljana; Prehrana.si, Nacionalni portal o hrani in prehrani, 4. 12. 2019). Poleg prehranske ankete so preskrbljenost z vitaminom D raziskovalci določali na osnovi laboratorijskih analiz vzorcev krvi. Rezultati raziskave so pokazali, da med novembrom in aprilom približno 80 odstotkov odraslih prebivalcev ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D, približno 40 % pa je imelo celo tako nizko serumsko koncentracijo, da bi že lahko predstavljalo tveganje za pomanjkanje vitamina D.

Kateri so prehranski viri vitamina D

Ljudje si lahko zagotovimo vitamin D tudi z uravnoteženo prehrano, bogato z vitaminom D. Takšna so nekatera živila živalskega izvora in z vitaminom D obogatena živila rastlinskega izvora, ki v priporočeni pogostosti in količini z rednim vključevanjem, prispevajo k boljši preskrbljenosti posameznika z vitaminom D. Za vse te izdelke velja, da mora biti dodana količina vitamina D označena na embalaži izdelkov.

Mlinotestov Kruh z vitaminom D 300 g

Je edinstven kruh v Sloveniji, obogaten z vitaminom D. Gre za izjemen kruh, ki ga odlikuje niz zanimivih lastnosti:

  1. vsebnost vitamina D, saj 100 g izdelka vsebuje 15 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina D 3,
  2. visoka vsebnost prehranske vlaknine,
  3. vir beljakovin,
  4. dodana je bogata mešanica semen, ki dopolnjujejo okus in hranljivost izdelka,
  5. nenazadnje zanimiv okus.

Z gotovostjo lahko trdimo, da je ta kruh del uravnotežene prehrane vseskozi, še posebej pa ga priporočamo jeseni in pozimi. Potrošnikom je na voljo v večjih trgovinah ter v Mlinotest trgovinah.