Iskalnik

Nasveti

Zajtrk prvakov. Piše: triatlonec Tine Lavrenčič

Zajtrk prvakov

Ničkolikokrat smo že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu. Z dobrim in kvalitetnim zajtrkom pripravimo naše telo na dan, ki je pred nami. Na zajtrk gledam kot na temelj za uspešen dan. Boljši, kvalitetnejši kot je zajtrk, boljši temelj postavimo za dan, ki nas čaka in na dobrih temeljih lahko uspešnejše in več gradimo. Prav zato si sploh ob najnapornejših dnevih vedno vzamem malce več časa za pripravo zajtrka in tako že v samem začetku zastavim dan tako, kot je treba.

Priporočam, da je zajtrk polnovreden – sestavljen iz živil, ki niso preveč obdelana. Ta živila se namreč počasneje presnavljajo. To pomeni, da se hranila v njem ob presnovi počasneje sproščajo in nam tako nudijo dalj trajajočo energijo. Do kosila zagotovo ne boste lačni, hkrati pa bo vaš nivo energije enakomeren, saj ob takih živilih naš sladkor v krvi ne niha in posledično boljše vpliva na naše počutje.

Kot športniku mi je zelo pomembno, da se predvsem ob dalj trajajočem naporu poslužujem živil, ki imajo nižji glikemični indeks. Pred napornimi dnevi si zato najraje pripravim ajdovo ali proseno kašo iz Mlinotesta, ki ji dodam še nekaj sadja in oreščkov. Na ta način si zagotovim kvaliteten obrok, ki mi predstavlja super osnovo, na kateri lahko uspešno gradim svoje treninge in posledično uspehe.

Spodaj vam zaupam recept za moj najbljubši zajtrk. Količina sestavin je za zelo lačnega triatlonca, zato si po potrebi prilagodite sestavine!

Zajtrk prvakov

Sestavine:

  • 120 g prosene kaše Naše none
  • 240 ml vode
  • 50 g čokoladnih kapljic bele čokolade
  • 2 žlici kokosove moke
  • 1 banana
  • košček masla
  • burbonska vanilija, cimet (po želji)
  • nekaj krhljev jabolk
  • cca 50 g mandljev, lešnikov v karameli in orehov

 

Postopek:

V vročo vodo dodamo malo burbonske vanilije in v njej skuhamo proseno kašo po navodilih na vrečki (cca 10min). Medtem, ko se kaša kuha, v ponvi na koščku masla popečemo banano in jo poljubno posujemo z vanilijo in cimetom.

Tik preden je prosena kaša kuhana, vanjo dodamo nekaj čokoladnih kapljic bele čokolade in premešamo, da se lepo raztopijo. Dodamo še kokos, premešamo in kašo predenemo v posodico za zajtrk. Nanjo naložimo popečeno banano, dodamo še krhlje jabolk, mandlje in lešnike v karameli in orehe.

Dober tek 🙂

Tine Lavrenčič, triatlonec

Zajtrk prvakov

 

Tine Lavrenčič je triatlonec in nekdanji svetovni prvak v dolgem triatlonu do 29 let. Zaključil je magistrski študij na Fakulteti za šport. Poleg tega, da je vrhunski triatlonec, vodi tudi uspešen trenerski posel, v katerem združuje svojo strokovnost in leta izkušenj pridobljenih na in izven tekmovanj.