- 1.Na delovno površino presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Dodamo ščepec soli, malce limonovega soka ter v jamico vlijemo 2 žlici olja in mlačno vodo. Sestavine dobro premešamo, nato pa z rahlo naoljenimi rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Med gnetenjem po potrebi dodajamo mlačno vodo. Gnetemo toliko časa, da testo postane gladko in voljno ter dobi svilnat lesk. NASVET 1: Namesto limonovega soka lahko uporabimo tudi žličko kisa. NASVET 2: Nekateri recepti za vlečeno testo, denimo za štruklje, vključujejo tudi jajce. Tudi tega dodamo v jamico v moki. NASVET 3: Če testo pripravljamo s pomočjo mešalca, uporabimo spiralne nastavke za testo.
- 2.Testo oblikujemo v kroglo in položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem in prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Na sobni temperaturi ga pustimo počivati vsaj 40 minut.
- 3.Medtem lahko pripravimo nadev, tako da v posodi dobro vmešamo maslo in sladkor, masi pa postopoma dodajamo še jajca. Rahlo vmešamo še odcejeno skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in ščepec soli. Nadev postavimo v hladilnik.
- 4.Spočito testo položimo na dovolj velik pomokan prt in ga na tanko razvaljamo. Testo premažemo z oljem, nato pa ga z rokami enakomerno razvlečemo. Najprej razvlečemo (stanjšamo) sredino, nato pa postopoma nadaljujemo tako, da krožimo okoli delovne površine. Testo razvlečemo nežno in z majhnimi gibi, da se ne bi pretrgalo. Debele robove odrežemo. NASVET: Prta, ki ga uporabljamo pri pripravi testa, ne smemo prati z detergenti z intenzivnim vonjem ter mehčalci, saj bi to lahko vplivalo na vonj in okus testa. Odlična izbira so prti z drobnim vzorcem, saj se lahko ravnamo po starem vodilu, da je testo dovolj tanko razvlečeno, ko skozenj vidimo vzorec prta.
- 5.Pripravljen nadev razporedimo na polovico površine vlečenega testa in nanj potresemo borovnice. Preostali del testa z dlanjo poškropimo z oljem. NASVET: Če se nadev zdi prevlažen, mu dodamo žlico krušnih drobtin, zdroba ali pa mletih orehov, ki vpijejo vlago.
- 6.Obloženo testo zvijemo: najprej preganemo robove, da preprečimo uhajanje nadeva, nato pa testo s pomočjo prta zvijemo v zavitek. Blago pod testom počasi privzdigujemo, da se testo zvija kar samo. Pripravljen zavitek s prtom prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.
- 7.Površino zavitka premažemo z oljem in pečemo 45 minut v pečici, segreti na 180 °C. Ko se zavitek nekoliko ohladi, ga narežemo in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.
Vonj po sveže pečenem zavitku nas vedno spomni na dom.
ZLATA MOKA 1 kg
Za testo |
---|
250 g Mlinotest Zlate moke |
2 žlici olja |
½ žličke limoninega soka |
sol |
1,75 dl mlačne vode |
5 žlic olja za kapljanje in premaz |
Za nadev |
---|
120 g zmehčanega masla |
160 g sladkorja |
3 jajca |
500 g skute |
100 g kisle smetane |
1 zavitek vaniljevega sladkorja |
sol |
400 g borovnic |
sladkor v prahu za posip |