Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočni makov mufin

1 ura 20 minut Srednje zahtevno

Priprava

  1. 1.Beljake stepamo posebej. V drugi skledi penasto stepamo rumenjake, maslo in sladkor. Dodamo skuto, mascarpone, mleko in naribano limonino lupino. Vmešamo beljake ter počasi vmešamo še moko s pecilnim praškom. Modele za tortice dobro namažemo z maslom in pomokamo z moko. Maso vlijemo v modelčke in damo peč v ogreto pečico na 170 ˚C za približno 25 minut, da dobijo lepo zlato rumeno barvo.
  1. 2.Makovo kremo pripravimo tako, da kondenzirano mleko dobro segrejemo in ga prelijemo prek ostalih sestavin, ki smo jih prej dobro premešali. Vse skupaj premešamo in pustimo, da se zgosti in ohladi.
  1. 3.Za limonino meringo segrevamo vodo in sladkor na 116 ˚C. Medtem stepamo beljake. Ko sta sladkor in voda dovolj segreta, tekočino počasi vlivamo v beljake. Stepamo toliko časa, da se beljaki ohladijo. Dodamo sok ½ limone zmešamo in damo v dresirno vrečko.
  1. 4.Tortice sestavimo in jih okrasimo z limonino lupino ter svežo meto.

Sestavine za 4 osebe

Primorska posebna moka (225 g)
Zlevanka
maslo: 60 g
jajca: 2
sladkorja z vanilijo: 3 žlice
skuta: 150 g
mascarpone: 100 g
mleko: 3,5 dl
pecilni prašek: 1/4 vrečke
limonina lupina
Makova krema:
kondenzirano mleko: 100 g (ali 50 g mleka)
jajčni beljak: 1
rum: 1 žlica
mleti mak: 50 g
sladkor v prahu: 4 žlice
limonin sok: nekaj kapljic
Limonina meringa:
beljak: 65 g
voda: 40 g
sladkor: 180 g
sok ½ limone