- 1.V kozici na srednji temperaturi zmešamo maslo, mleko, vodo in sol ter počasi ogrevamo, da se maslo stopi. Dodamo moko in močno mešamo s kuhalnico, da dobimo gladko homogeno zmes. Oblikujemo jo v kepo, ki se zlahka odlepi od roba posode.
- 2.Kozico odstavimo in v še vroče testo drugo za drugim zamešamo jajca. Vsakič, ko dodamo jajce, postane testo malce bolj tekoče, vendar se hitro ponovno zgosti.
- 3.Testo pustimo približno 10 minut, da se nekoliko ohladi, nato pa ga nadevamo v dresirno vrečko. Na konec vrečke namestimo večji zvezdast nastavek in nabrizgamo približno 3 cm velike kupčke. Kupčki naj bodo dovolj narazen, saj testo med peko precej naraste (za približno 1,5 krat). Tik pred peko kupčke s prstom, pomočenim v vodo, nekoliko potlačimo, da se vršički ne bi zažgali. Nasvet: Namesto dresirne vrečke lahko uporabimo navadno vrečko za zamrzovanje, ki smo ji odrezali rob. Kupčke lahko oblikujemo tudi z dvema mokrima žlicama.
- 4.Testo najprej pečemo 15 minut na 220 °C, nato pa temperaturo znižamo na 160 °C in pečemo še 10 minut. Pečeno testo vzamemo iz pečice, ga preložimo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Nasvet: Pečice med peko ne odpiramo, saj bi se kupčki lahko sesedli.
- 5.Kremo za princeske pripravimo tako, da stepemo smetano, ki smo ji dodali vaniljev sladkor. Princeske prerežemo in jih s pomočjo dresirne vrečke napolnimo s stepeno smetano. Obložimo jih z narezanimi jagodami in prekrijemo z zgornjim delom. Pred postrežbo jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Klasično pecivo, ki popestri popoldansko čajanko.
30 princesk
PRIMORSKA POSEBNA MOKA 1 kg
Testo: |
---|
155 g primorske moke Mlinotest |
1,25 dl mleka |
2,5 dl vode |
100 g masla, narezanega na kocke |
4 jajca |
ščep soli |
Nadev: |
---|
250 ml smetane za stepanje |
2 vaniljeva sladkorja |
jagode |
Okras: |
---|
sladkor v prahu za posip |