Iskalnik

Zbirka receptov

Orehovi štruklji z rozinami in maslenimi drobtinami

  1. 1.Moko presejemo v skledo. Mleko pogrejemo do toplega in ga razdelimo na dva dela. V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.
  1. 2.Jajca stepemo.
  1. 3.V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan, dodamo sol. Nato pa mleko s sladkorjem in maslom, nazadnje vmešamo še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Testo mora biti izjemno mehko. Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 45 minut.
  1. 4.Pripravimo nadev. Sladko smetano in maslo zavremo. Orehe zmešamo s sladkorjem in cimetom. Dodamo rum, med, limonino lupinico in prelijemo s smetano. Premešamo, pokrijemo in ohladimo.
  1. 5.Testo razdelimo na dva dela. Vsak del posebej razvaljamo v pravokotnik debeline največ 2-3 mm. Premažemo s polovico nadeva, potresemo s polovico odcejenih rozina in tesno zvijemo.
  1. 6.Položimo v soparno posodo in soparimo 22 minut.
  1. 7.Drobtinice na maslu popečemo, da postanejo zlato rjave. Štruklje zrežemo in serviramo z drobtinami.

Idealna sladica za praznično kosilo: orehovi štruklji iz vzhajanega testa, z rozinami in drobtinami, popraženimi na maslu. Le kdo bi se jim lahko uprl?

 

Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.

Moka Manitoba "0"
Sestavine za testo
700 g moke Mlinotest Manitoba 0
270 ml mleka
80 g sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 g)
1 kocka svežega kvasa (40 g)
100 g masla sobne temperature
3 večja jajca
5-7 žlic ruma
Sestavine za nadev
600 g mletih orehov
350 ml sladke smetane
2 žlici masla
4 žlice sladkorja v prahu
4 žlice medu
4 žlice ruma
limonina lupinica ene bio limone
1 čajna žlička cimeta
2-3 pesti rozin namočenih v rumu