Iskalnik

Zbirka receptov

Miklavževi parkeljni

Miklavževi parkeljni

  1. 1.Pripravimo kvasni nastavek: v 125 ml toplega mleka razpustimo 2 čajni žlički sladkorja in nato vanj nadrobimo sveži kvas. Pustimo počivati 10-15 minut.
  1. 2.V preostalih 125 ml mleka razpustimo preostalih 80 g sladkorja, dodamo rum, maslo in naribano lupinico ene bio limone ter dobro premešamo.
  1. 3.Moko presejemo in ji med mešanjem postopoma dodajamo kvasni nastavek in sol. Nato postopoma vmešamo še zmes mleka, sladkorja in masla. Dodamo 3 večja stepena jajca ter nato mešamo približno 20 minut, dokler ne dobimo homogenega in prožnega testa.
  1. 4.Testo oblikujemo v kroglo in ga v posodi pustimo počivati ter vzhajati 1 uro.
  1. 5.Vzahjano testo razrežemo na več manjših delov ter vsakega posebej razvaljamo v manjši oval debeline približno pol cm. Z nožičkom zarežemo na vrhu, ob straneh in spodaj ter nato s prsti oblikujemo parkeljna tako, da dobimo dve nogi, dve roki in glavo z dvema rogovoma. (Glej video). Premažemo s stepenim jajcem ter okrasimo z rozinami.
  1. 6.Parkeljne pečemo 13-16 minut v prej ogreti pečici na 220 stopinj Celzija.

700 g moke Manitoba 0
80 g + 2 čajni žlički sladkorja
1 kocka (40 g) svežega kvasa
250 ml toplega mleka
rum po okusu
100 g masla sobne temperature
8 g soli
3 večja stepena jajca + 1 jajce za premaz
rozine za okrasitev