- 1.Pripravimo kvasni nastavek: v 125 ml toplega mleka razpustimo 2 čajni žlički sladkorja in nato vanj nadrobimo sveži kvas. Pustimo počivati 10-15 minut.
- 2.V preostalih 125 ml mleka razpustimo preostalih 80 g sladkorja, dodamo rum, maslo in naribano lupinico ene bio limone ter dobro premešamo.
- 3.Moko presejemo in ji med mešanjem postopoma dodajamo kvasni nastavek in sol. Nato postopoma vmešamo še zmes mleka, sladkorja in masla. Dodamo 3 večja stepena jajca ter nato mešamo približno 20 minut, dokler ne dobimo homogenega in prožnega testa.
- 4.Testo oblikujemo v kroglo in ga v posodi pustimo počivati ter vzhajati 1 uro.
- 5.Vzahjano testo razrežemo na več manjših delov ter vsakega posebej razvaljamo v manjši oval debeline približno pol cm. Z nožičkom zarežemo na vrhu, ob straneh in spodaj ter nato s prsti oblikujemo parkeljna tako, da dobimo dve nogi, dve roki in glavo z dvema rogovoma. (Glej video). Premažemo s stepenim jajcem ter okrasimo z rozinami.
- 6.Parkeljne pečemo 13-16 minut v prej ogreti pečici na 220 stopinj Celzija.
700 g moke Manitoba 0 |
80 g + 2 čajni žlički sladkorja |
1 kocka (40 g) svežega kvasa |
250 ml toplega mleka |
rum po okusu |
100 g masla sobne temperature |
8 g soli |
3 večja stepena jajca + 1 jajce za premaz |
rozine za okrasitev |