Iskalnik

Eko odgovornost

Narava daje veliko dobrega, zato odgovorno skrbim zanjo!

 

Prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk

Slovenija si je zastavila okoljski cilj, da bo do konca leta 2019 zmanjšala potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo, do konca leta 2025 pa naj bi poraba padla pod 40 vrečk na posameznika. Prvi korak v smeri doseganja tega cilja je prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk, ne glede na njihovo debelino, na vseh prodajnih mestih blaga in izdelkov.

Še nobena plastična vrečka, ki jo je do sedaj naredil človek, ni razpadla!
 • V Sloveniji letno porabimo med 300 in 600 milijoni plastičnih vrečk, kar 89 odstotkov jih uporabimo le enkrat.
 • Povprečno vsak od nas letno porabi od 150 do 300 plastičnih vrečk, recikliramo jih približno 4 odstotke.
 • Plastična vrečka, ki je v povprečju v uporabi le 30 minut, za razgradnjo v naravi potrebuje od 400 do 1000 let.
 • Večina se jih zavrže in konča na raznih odlagališčih, zaradi neodgovornega ravnanja vrečke močno onesnažujejo okolje, v morju pa se vanje pogosto zapletejo živali, ki zaradi tega lahko tudi poginejo.
 • Tudi v slovenskem morju je veliko plastike: plavajoči odpadni plastični materiali predstavljajo 90 odstotkov vseh odpadkov v njem.
Ponudba alternativnih vrečk v Mlinotestovih trgovinah

V Mlinotestovih trgovinah smo razširili ponudbo nakupovalnih vrečk, s katerimi želimo prispevati k ohranjevanju narave. Izbirate lahko med:

Papirnata vrečka: s FSC certifikatom, ki pomeni trajnostno, okolju prijazno, ekonomsko sprejemljivo in socialno pravično gospodarjenje z gozdom.

Bombažna vrečka: zložljiva, pralna vrečka iz naravnega bombaža.

Biorazgradljiva vrečka: za večkratno uporabo, odvržena v zabojnik za organske odpadke, se vrečka razgradi v 100 % obsegu.

Trajna vrečka: za večkratno uporabo, narejena s 100 % obnovljivo energijo.

Zakaj ne bi kupovali in bili hkrati prijazni do okolja?

Trgovina Ajdovščina je nedvomno ena največjih in najbolje založenih Mlinotestovih trgovin. V njej pravzaprav dobiš prav vse, kar je v ponudbi Mlinotesta in še veliko drugih izdelkov.

V korak s sodobnimi trendi nakupovanja

Ena od posebnosti ajdovske trgovine je zares velika rinfuzna ponudba. Rinfuzni izdelki so bili v trgovini prisotni že od nekdaj, z njihovo razširitvijo pa smo po eni strani sledili vse večjemu povpraševanju po takšnem načinu zelo praktičnega nakupovanja, po drugi pa želimo skladno z Mlinotestovo usmeritvijo delovati tudi ekološko in k okoljsko bolj prijaznemu nakupovanju spodbuditi tudi kupce. Če so se kupci nekdaj za rinfuzno nakupovanje, ki omogoča nakup na mero, odločali predvsem zaradi praktičnosti, je danes vse več takih, predvsem med mladimi, ki tak način izberejo zato, ker želijo prispevati k zmanjšanju embalaže. Zato vse pogosteje pridejo v trgovino s svojo plastično ali stekleno posodo, v katero si natrosijo želenega izdelka.

Največja rinfuzna ponudba testenin v Sloveniji

V ajdovski trgovini lahko kupci izbirajo med 15 različnimi izdelki v lepo urejenem rinfuznem oddelku. Poleg testenin najrazličnejših oblik in mlevskih izdelkov ter sladkorja smo dodali še riž in fižol. Tako je moč kupiti tudi njoke in sirove kapelete.

V rinfuzi tudi ekološka čistila

V rinfuzi ne prodajamo le testenin in mlevskih izdelkov, ponudili smo tudi ekološka čistila. Kupci so novost zelo lepo sprejeli in vse več se jih odloča za takšen način kupovanja.

Kupovanje brez embalaže

Ste se že kdaj zamislili nad tem, koliko embalaže potrošniki kupimo skupaj s prehranskimi in drugimi potrošnimi dobrinami, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju? Le pogled na zapolnjenost rumenih zabojnikov nam da hiter, skoraj grozljiv odgovor. Izjemno veliko. A čeprav je vseprisotnost embalaže postala naš vsakdan, pa številni ekološko ozaveščeni posamezniki opozarjajo, da ni nujno, da je tako. Da je mogoče tudi drugačno, do okolja bolj prijazno nakupovanje, ki lahko zelo pomembno zmanjša količino odpadkov. Trajnostno kupovanje brez embalaže. Ali drugače: kupovanje v rinfuzi. Kupovanje, ko v trgovino prineseš svojo trajno embalažo za ponovno uporabo in kupiš želeni proizvod brez embalaže. V količini, kot jo zares potrebuješ. Prav to omogočajo tudi Mlinotestove trgovine z rinfuzno ponudbo testenin, mlevskih in nekaterih drugih osnovnih izdelkov, v zadnjem času pa tudi ekoloških čistil. Vabljeni, da tudi vi naredite nekaj za okolje in se odločite za rinfuzni nakup!

Kaj lahko naredite vi?

Veliko! Plastika je naša vsakdanja spremljevalka, zato menimo, da jo je nemogoče nadomestiti. Pa ni tako!

 • Imejte vedno svojo vrečko!

  To je učinkovito in poceni! Hvaležni vam bosta narava in vaša denarnica!

 • Izbirajte eko embalaže!

  Kupujte izdelke v embalažah iz razgradljivih materialov, namesto pijač v plastenkah raje kupite tiste, ki so v steklenicah. Hranite pri sebi steklenico za vodo ali drugo pijačo. Tako vam ne bo treba uporabljati ponujenih plastičnih lončkov. Izogibajte se nakupom pijač za ‘po poti’, saj večino prodajajo v neekoloških plastičnih lončkih. Nosite s seboj svojo skodelico ali uporabite keramično, ki se jo da ponovno uporabiti.

 • Kupujte produkte v rinfuzi!

  V rinfuzi lahko kupite sadje in zelenjavo, v Mlinotestovi diskontni trgovini pa tudi testenine in še nekatere druge izdelke. Pri tem uporabite svojo ali papirnato embalažo!

 • Voda iz pipe je odlična!

  Ko kupite vodo, kupite predvsem plastično embalažo, ki onesnažuje planet. Za izdelavo ene same plastenke ustekleničene vode je potrebnih 10 litrov vode.

 • Kar se Janezek nauči, Janez zna!

  In to še vedno velja, zato: ali za otroško zabavo res potrebujete plastične krožnike in jedilni pribor? Uporabite raje papirnate krožnike in navaden pribor.