Iskalnik

Nasveti

Vrste testenin glede na njihovo sestavo in obliko

Testenine so izdelki, ki jih dobimo z mešanjem moke ali zdroba ter dodatnih surovin z vodo. Pšenični zdrob, najpogosteje uporabljena osnovna sestavina, je lahko zmlet iz navadne pšenice (Triticum vulgare) ali posebne vrste trde pšenice (Triticum durum). V zahodni Evropi se kot surovina uporablja le pšenični zdrob durum, ki se od navadnega loči po večji vsebnosti beljakovin in značilni rumeni barvi. Na Kitajskem je osnovna surovina riž.

Kot dodatne surovine se lahko uporabljajo zdrobi ali moke drugih žit in stročnic, jajca v najrazličnejših oblikah, od svežih jajc, zamrznjenega jajčnega melanža do jajc v prahu, mleko v prahu in drugi mlečni izdelki, sadni in zelenjavni izdelki, meso in mesni izdelki. Glede na vrsto surovin ločimo: (navadne) testenine, testenine z jajci, testenine z dodatki (paradižnik, korenček, špinača) in polnjene testenine. Tako so testenine z jajci opredeljene kot testenine, ki na kilogram mlevskih izdelkov vsebujejo tri cela jajca, kar brez lupine znaša 124 g jajčnega melanža.

Včasih se je testo valjalo, s čimer so dobili rezance različnih širin, danes pa se testenine izdelujejo tudi tako, da se testo potiska skozi modele: tako poleg rezancev lahko izdelamo še polžke, špagete ali druge oblike.

Poznamo sušene in sveže testenine. Načeloma so vse takoj po izdelavi – oblikovanju – sveže. Sušene testenine dobimo z odparjanjem vode, sveže pa po izdelavi ostanejo nespremenjene, torej jih ne posušimo.

Sušene testenine delimo po obliki na dolge, ki jih poznamo pod imenom špageti, kratke, kot so polži, peresniki, bolonjske testenine in razne oblike metuljčkov, ter zvite testenine, kamor sodijo najrazličnejši rezanci. Sveže testenine v obliki kapeletov, raviolov, saketinov in tortelinov polnimo z različnimi nadevi: siri, kraškim pršutom, mesom in špinačo.