Iskalnik

Nasveti

Uroš Bitenc: “V kuhinji najbolj uživam, ko kuham skupaj z drago.”

Spremljajte serijo druženj s slovenskimi ustvarjalci na družbenih omrežjih in sodelujte v nagradni igri Divita za darilni bon v vrednosti 300 EUR za nakup po vaši izbiri v trgovini Hervis.

Uroš Bitenc je radijski voditelj, rekreativni športnik ter družinski človek. Mnogi pa ga poznate tudi kot ustvarjalca na družbenih omrežjih.

Uroš, hvala za povabilo na večerjo! Kaj bomo dobrega pojedli?
V naši kuhinji prevladujejo veganski recepti. Ampak ne se ustrašiti! Zadevo sem tako izpilil, da ne boste ničesar pogrešali. Prebral sem kar nekaj odličnih kuharskih knjig z recepti za čudovite jedi, ki so, kar je meni ključno, enostavne za pripraviti! Če pa že moram izbrati eno samo jed, potem se vedno odločim za lazanjo s sojinimi koščki. Komaj čakam, da s to večerjo krstim novo kuhinjo v našem novem domu.

Pravijo, da gre ljubezen skozi želodec. Kaj je ključ do srečnega, zadovoljnega in tudi sitega moškega?
Rekel bi, da je ključ v enostavnosti. Nisem vešč kuhanja, zato cenim recepte z enostavno pripravo, nisem pa tudi ravno zahteven gurman. Pomembno je, da je dobro, pa naj bo najenostavnejša testeninska jed. Če pa govorimo o ljubezni, pa v kuhinji najbolj uživam, ko kuham skupaj z drago. Kuhanje v paru je zagotovo eno najboljših doživetij, ki ga lahko ima par. Razdelitev nalog, pogovor, pa kakšen hec, včasih tudi kakšno mini tekmovanje. Vse to je lahko en tak fin “romantični teambuilding”. In vedno se konča z nagrado – dobro hrano na mizi.

Kako pogosto vas lahko vidimo v kuhinji, med lonci? Ali raje prepuščate kuhanje svoji ženi?
Če mene vprašate, bi raje videl, da je Antea večkrat v kuhinji. Če vprašate njo, je vesela, da sem jaz tolikokrat. Oba sva zelo skromna, kar se tiče znanja kuhanja, ampak imava svoje “momente”, svoje “najboljše hite”, ki nama uspejo. Iskreno pa ostajava skromna, tudi ko nama kakšna nova jed presenetljivo uspe.

Midva najbolje skuhava, kadar se združiva in sva v kuhinji oba naenkrat. Antea na primer naredi odlično lazanjo, ker ji zelo dobro uspe omaka. Ona pa pravi, da je moja izbira začimb odlična. Sem pa časovno večkrat jaz tisti, ki ima čas, da visi za lonci.

Kako moškega prepričati, da večkrat prime za kuhalnico? Kako pomembna sta za vas hitra priprava jedi in uživanje v gurmanskih okusih?
Mene za kuhanje najbolj prepriča in motivira pohvala moje žene. Oziroma, ko še bolj kot samo jed, pohvali moj trud.

Mi je pa tudi fino se naučiti kaj novega in uživam, ko mi kakšen mojster ali mojstrica pokaže nov kuhinjski trik za hitrejšo pripravo jedi, ki ga potem pilim tudi sam. Sem pa pristaš naslednje filozofije – hrana je zame in za mojo družino gorivo za telo za vse dnevne podvige, ki nas čakajo. Pri temu pa sta tako kot sam okus in hranilnost, bistvenega pomena tudi hitra in enostavna priprava.

Skupaj z družino ste zelo športno aktivni. Zato tudi prisegate na vitalna žita, ki jih najdemo v Mlinotest testeninah. Zakaj so pri vas doma redno na vaših krožnikih?
Najprej moram omeniti to, da je moja hčerka že odkar je začela jesti trdo hrano, ena velika oboževalka makaronov s kečapom. Še malo, pa bi njena prva beseda bila – ‘makarončki’. 🙂 Ta kečap sva uporabila samo enkrat, ko nama je zmanjkalo omake in od takrat naprej je ne prepričava za kaj drugega. In kar je najbolje pri Mlinotest kratkih testeninah – enostavna, hitra priprava in seveda to, da so najboljše gorivo za športne podvige. Točno, to kar potrebujem. Lahko jih narediš na sto in en način, ne naveličaš se jih zlahka.

Menite, da je uživanje v dobri hrani ključno za srečen zakon in zadovoljno družino?
Bolj kot dobra, se mi zdi, da je pomembna zdrava, uravnotežena hrana, z občasnimi pregrešnimi trenutki. Kar se tiče pa same sreče v zakonu in družini, pa so bolj kot izbira jedi, pomembni rutina, tradicija in ustvarjanje spominov. Da, ko stopiš v kuhinjo, v želodcu začutiš prijeten občutek. Ne pa da si misliš “oh ne, zdaj moram pa nekaj skuhati.”

Zaključite poved – aktivni gurmani so tisti, ki …
… znajo izkoristiti svoj čas in niso nikoli lačni.


Sodelujte v nagradni igri in osvojite darilni bon
v vrednosti 300 EUR za nakup po vaši izbiri v trgovini Hervis.

 

Nagradna igra je zaključena. Prejemnica vrednostnega bona za trgovino Hervis je Janja Blažica.