Poletni meseci so pravi čas za druženje in piknike. Ob besedi piknik pomislimo na različne jedi, predvsem na mesne jedi iz žara. Seveda piknik brez žara ne obstaja, lahko pa ga popestrimo z različnimi lahkimi a vseeno okusnimi prilogami.
Poleg raznih prigrizkov, namazov, zelenjave in sadja ne pozabimo na osvežujoče testeninske solate. Pri pripravi solat lahko uporabimo zelo veliko domišljije. Prav nič pa ne bo narobe, če samo odpremo hladilnik, pogledamo v shrambo ali se sprehodimo po vrtu in naberemo nekaj sestavin, ki jih imamo pri roki. Testeninam lahko dodamo svežo ali vloženo zelenjavo, ribe ali morske sadeže, mogoče sir, šunko, koščke popečenega piščanca, zelišča, žita, oreške ali stročnice. Za sladkosnede priporočamo kombinacijo mlade špinače, jagod, feta sira, praženih mandljev, malo soli, popra in balzamičnega kisa skupaj s testeninami. Vse sestavine prelijemo tudi s posebnimi prelivi in osvežujoča poletna jed je pripravljena.
5 trikov za popolno testeninsko solato
Sledite našim nasvetom za popolno testeninsko solato:
-
-
Izbira oblike testenin
je odvisna od izbire drugih sestavin. Daljše testenine, tiste z bolj grobo površino ali z bolj raznoliko obliko izberemo v primeru bogatih omak, ki jih take testenine bolje zadržijo. Ko dodajamo koščke zelenjave, sira in enostavne prelive izberimo raje krajše in bolj gladke testenine.
-
Kuhanje testenin
za solato mora biti »al dente« po navodilih na embalaži. Le tako se testenine ne zalepijo, izgubijo konsistenco in ne absorbirajo preveč olja.
-
Testenine ohladite
lahko na dva načina. Pri prvem, hitrejšem načinu jih odcedite ter med mešanjem ohladite pod tekočo hladno vodo. Pri tem načinu je ohladitev takojšnja, pomanjkljivost pa je odstranitev škroba in nekaj okusa z izpiranjem. Pri drugem načinu skuhane testenine razporedimo po pekaču, začinimo z žlico olja in pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Ta metoda je počasnejša, vendar ohranimo ves okus testenin.
-
Solato pripravite vnaprej in upoštevajte
minimalen čas hlajenja, preden jih lahko pripravimo, vsaj eno uro. Najbolje je, če jo pripravite dan prej in hranite v nepredušni posodi v hladilniku.
-
Izbira količine testenin
je odvisna od števila gostov na pikniku, drugih jedi in drugih sestavin solate. Povprečna porcija testenin je 80 g na osebo.
-
Ko poznamo skrivnosti popolne testeninske solate, se lahko lotimo priprave. Mi vam ponujamo dva recepta za pripravo in nekaj idej za prelive. Obliko testenin lahko zamenjate z drugo, lahko pa uporabite različne skupaj in ustvarite dodatno pestrost.
Sirovi kapeleti s paradižnikom, brokolijem in papriko
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g sirovih kapeletov Mlinotest
- 1 manjša glava brokolija
- 200 g paprike (vložene ali surove)
- 100 g svežega češnjevega paradižnika
- 50 g pinjol
- sol, poper, olivno olje
- sok limone po želji
Priprava:
Sirove kapelete skuhamo po navodilu na embalaži. Medtem brokoli nacvetkamo na manjše cvetove, skuhamo na hitro v slanem kropu. Takoj jih ohladimo v ledeni vodi, da ohranimo lepo zeleno barvo. Sirove kapelete in brokoli ohladimo. Paradižnik in papriko narežemo na majhne koščke. Pinjole prepražimo.
Brokoli, papriko, paradižnik in pinjole dodamo kapeletom. Solimo in popramo, dodamo olivno olje in sok limone po želji. Vse skupaj dobro premešamo. Do serviranja hranimo v hladilniku.
Valoviti rezanci s tuno, paradižnikom in olivami
Sestavine za 4 osebe:
- 400 g jajčnih valovitih rezancev Mlinotest
- 250 g tune iz konzerve
- 200 g svežega češnjevega paradižnika
- 80 g zelenih oliv
- šopek sveže bazilike
- sol, poper, olivno olje
- sok limone po želji
Priprava:
Testenine skuhamo al dente in jih ohladimo. Češnjev paradižnik narežemo na polovičke ali četrtine. Baziliko na grobo sesekljamo. Olive razkoščičimo.
Tuno, paradižnik, olive, baziliko dodamo rezancem. Solimo in popramo, dodamo olivno olje in sok limone po želji. Vse skupaj dobro premešamo. Do serviranja hranimo v hladilniku.
Zažarite s posebnimi prelivi
Tisti bolj zahtevni in drzni se poskusite poigrati z okusi pri prelivih. Predlagamo nekaj primerov.
Preliv Bloody Mary za katerega potrebujete:
½ dl ekstra deviškega oljčnega olja, ¼ rdečega vinskega kisa, 3 žlice naribanega hrena, 4 čajne žličke Worcestershire omake, 1 žlico pekoče čili omake, sol in poper. Vse skupaj zmešate in prelijte čez testeninsko solato.
Če tudi pri solati ne gre brez okusa žara lahko pripravite BBQ preliv: potrebujete ½ stekleničke omake za žar, dodate sok 2 limet in ½ žličke česna v prahu ter vse skupaj prelijete čez testeninsko solato.
Najbolj priljubljen in klasičen preliv za solato pa je Mediteranski preliv. Potrebujete: 3 žlice vinskega kisa, 2 drobno nasekljana stroka česan, 1 čajno žličko gorčice, 1 čajno žličke sladkorja, ki ga po želji lahko izpustite, ¼ žličke popra in 50 ml ekstra deviškega olivnega olja.