Iskalnik

Nasveti

Splošno o kruhu

Kruh je najbolj razširjena oblika žitne hrane. Tradicionalno ga pripravljamo iz moke, soli, vode in kvasa. Vrste kruha se razlikujejo po uporabljeni moki oziroma mešanici mok in dodatkih k testu.

Z dodatkom kvasa dobimo iz krušnih žit vzhajan kruh, poznamo pa tudi nevzhajane. Vzhajani kruh pripravljamo iz krušnih mok pšenice in rži, ki vsebujejo beljakovine, imenovane lepek ali gluten (kemijsko sestavljen iz gliadina in glutenina). V posebnih vrstah kruha osnovni moki lahko dodamo rženo, ovseno, ječmenovo, ajdovo, proseno, sojino ali koruzno moko, otrobe, cela zrna, pa tudi mleko, jajca ali maščobe.

Z besedo kruh v vsakdanjem jeziku označujemo različne velikostioblike in vrste pekovskih izdelkov.

Glede na velikost delimo pekovske izdelke na kruh (več kot 250 g) in pekovsko pecivo (250 g in manj).

Glede na vrsto moke, iz katere pripravimo pekovske izdelke, jih delimo na:

  • pšenične, ki jih kupci poznajo kot bel, polbel in črn kruh ali pekovsko pecivo;
  • ržene, koruzne, ajdove, ječmenove, prosene, soržične in ovsene kruhe ter pekovsko pecivo; vsi preostali kruhi, razen rženega, pa so pripravljeni z dodatkom pšenične moke.

Glede na obliko ločimo: hlebce, štruce, pekovsko pecivo in pakiran kruh.

Tradicija kruha

Kruh ima od vseh živil najmočnejši simbolni pomen – verski, kulturni, tradicionalni. Peka kruha nas že z dišečim vonjem spominja na toplo družinsko ozračje, slovesnost ob praznikih, pridne roke mame ali babice, ki so ga skrbno zamesile in spekle. Stara, domača kuhinja v vseh delih Slovenije ponuja pravo bogastvo različnih vrst kruha – od vsakdanjih, grobozrnatih, rženih, koruznih, ajdovih, kruhov iz mešanice različnih mok, belih pšeničnih pogač in potic. V kruh so zamesili tudi otrobe, kosmiče, suho sadje, orehe, zelišča, dodali pa so tudi mleko, maščobo, krompir in še kaj. Doma pripravljen kruh še danes bolj cenimo kot kupljenega v trgovini. Zaradi tega so se v pekarnah odločili, da nam dišeč, domač občutek povrnejo s pripravo številnih vrst kruha, pripravljenega na tradicionalen način, z ročnim mesenjem in iz krušne peči.