Iskalnik

Nasveti

Polenta z ajdo za prvomajski piknik – za nas kuha Tine Lavrenčič, triatlonec

Polenta z ajdo

Bližajo se prvomajski prazniki in ob lepem vremenu bo marsikomu zadišal klasični prvomajski piknik, ki le redko razočara. Mogoče pa je letos čas, da kralja piknika, meso z žara, zamenja kraljica. Polenta.

Sam obožujem polento. Podobno kot testenine, pri nas tudi polento pripravljamo na tisoč in en način. Ko smo prvič poskusili Mlinotestovo polento z ajdo, smo bili navdušeni nad njenim polnim okusom in od takrat je v našem predalu stalnica.

Poleg tega, da je dobra, je polenta z ajdo tudi super živilo za pred ali po treningu. Jaz si jo kar pogosto pripravim, saj me ogljikovi hidrati, ki jih polenta vsebuje, oskrbijo z dobro mero energije. Tako lahko premagam tudi daljše napore. Poleg tega pa poskrbim tudi za vnos prehranskih vlaknin, uravnoteženo prehrano in doprinos esencialnih mineralov in drugih snovi, ki dobrodejno vplivajo na moj športni vsakdan.

Sem pa po navdihu recepta z zadnje strani embalaže prišel do svoje verzije, ki jo z veseljem delim z vami.

Polenta z ajdo po receptu Tineta Lavrenčiča

Sestavine:

  • polenta z ajdo Mlinotest (pripravite po navodilih na embalaži)
  • maslo
  • pest orehov
  • 100-200 g suhe pancete
  • 150 g feta sira
  • mleko in voda (glej navodila na embalaži)

Postopek:

Polento skuhamo po navodilih na embalaži. Ko je polenta skuhana (naj ne bo preredka), vzamemo vnaprej pripravljen pekač, ki ga namažemo z maslom. Polento prelijemo v pekač, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo, da se dobro ohladi. Lahko jo skuhamo že dan prej. Ko je polenta ohlajena, nanjo najprej zložimo na koščke zrezano suho panceto in pri tem ne varčujemo. Orehe z nožem enkrat ali dvakrat prepolovimo in jih dodamo na vrh pancete, nato pa dodamo še feta sir – podobno kot bi sestavljal pico. Vse skupaj nato položimo v ogreto pečico za 20 minut oziroma toliko časa, da feta dobi lepo zapečeno barvo. Preden postrežemo, počakamo, da se vsaj malo ohladi, saj jo tako lažje prerežemo in oblikujemo lepe koščke.

V kolikor bi se priprave lotili na pikniku in imate na voljo pokrit žar (jajček), lahko recept pripravite po istem postopku, preprosto sledite navodilom. Prepričan sem, da bodo gostje navdušeni nad vašo novo kraljico piknika.

Želim vam lepe prvomajske praznike!

Tine Lavrenčič, triatlonec

Tine Lavrenčič je triatlonec in nekdanji svetovni prvak v dolgem triatlonu do 29 let. Zaključil je magistrski študij na Fakulteti za šport. Poleg tega, da je vrhunski triatlonec, vodi tudi uspešen trenerski posel, v katerem združuje svojo strokovnost in leta izkušenj pridobljenih na in izven tekmovanj.