Iskalnik

Nasveti

Domači mlinci za tradicionalna praznovanja ali priročne sodobne jedi

Mlinci so tradicionalna slovenska jed, ki jo najpogosteje pripravljamo kot prilogo za martinovo. Takrat suhe mlince poparimo in zabelimo ter postrežemo k pečenemu piščancu, gosi, raci ali drugem pečenem mesu. Nekoč so jih pripravljali kot samostojno jed, zabeljeno z mastjo ali zaseko in dodano prepraženo čebulo, kislo smetano in nekaj ocvirkov. Malo ljudi ve, da so slastni tudi lahkotni mlinci z dušeno zelenjavo kot so bučke, ohrovt, korenje, grah ali zelje. Lahko jih pripravimo tudi kot sladico ali prigrizek, kjer poparjenim ali suhim dodamo malo masla, med, sladkor, mak, orehe ali sadje.

Mlinci so narejeni iz pšenične moke, soli in vode, z ali brez jajc in maščobe. So tanko valjani in pečeni v pečici. Tako pripravljeni lahko zdržijo nekaj časa, če jih hranite na suhem.

Tako so dobri in tako enostavno jih pripravimo na različne načine, da res ne vemo, zakaj te priročne jedi ne uživamo pogosteje. Zaradi priročnosti bi lahko našli mesto tudi v sodobnih kuhinjah.

Ker imamo v današnjem času vse manj časa, da bi se posvetili peki in  kuhanju zapletenih jedi, ponuja Mlinotest mlince, narejene po tradicionalni recepturi in pripravljene v nekaj minutah. Domače mlince je potrebno le nadrobiti ter v vrelem kropu kuhati 4 minute in že so pripravljeni na razne kombinacije. Primerni so tudi za vegetarijance. Poskusite jih, ne bo vam žal.