Mlinotest je pekovskim navdušencem ponudil zanimivo novost za pripravo sladkih ali slanih pekovskih izdelkov – Bogato pšenično moko in Bogato pirino moko, ki jima je dodan pecilni prašek in sol. V krajih zahodno od Slovenije ji pravijo tudi Self rising flour. Uporabimo ju lahko pri vseh receptih, ki vsebujejo vzhajalno sredstvo, npr.: biskviti, muffini, palačinke in druge dobrote. Tovrstni izdelki so postali v razvitejših državah hit zaradi hitre in enostavne uporabe ter primernosti za manj ali bolj izkušene ljubitelje peke.
PREDNOSTI:
- primerna za vse sladke in slane recepte, kjer se uporablja pecilni prašek
- dodana sol za bolj intenziven okus, zato je pri pripravi ni potrebno dodajati
- zaradi hitre in enostavne uporabe je primerna tudi za manj izkušene ljubitelje peke
SOČEN KAKAVOV BISKVIT ZA TORTE
Sestavine:
- 150 g Bogate pšenične bele moke s pecilnim praškom ali Bogate pirine moke s pecilnim praškom
- 60 g kakava
- 130 ml vroče vode
- 170 ml olivnega ali sončničnega olja
- 170 g sladkorja
- 3 jajca
- žlička vanilijevega ekstrakta, paste ali nekaj semen vanilije
- poljubno: mleti sladkor za posipanj
Postopek:
- Vroči vodi dodamo kakav in zmešamo v gladko maso.
- V ločeno posodo dodamo olivno olje, sladkor, jajca ter vanilijev ekstrakt, pasto ali nekaj semen vanilije.
- Zmes penasto vmešamo na srednji hitrosti 8-10 minut. Po mešanju z ročno metlico dodamo gladko kakavovo maso.
- V maso med mešanjem po žlicah dodajamo Bogato pšenično belo moko s pecilnim praškom in jo nežno vmešamo do enotne mase brez grudic.
- Pečemo v ogreti pečici 30 minut na 170 °C. predhodno namaščenem pekaču (priporočamo premer 23 cm).
- Ohladimo in postrežemo z mletim sladkorjem za posipanje.
MUFFINI
Sestavine:
- 270 g Bogate pšenične bele moke s pecilnim praškom ali Bogate pirine moke s pecilnim praškom
- 100 g sladkorja
- 100 ml olja
- 2 jajci
- 180 ml mleka
- poljubno: 50 g čokoladnih kapljic ali borovnic, krema za okraševanje
Postopek:
- Mokre surovine skupaj s sladkorjem penasto vmešamo z ročnim mešalnikom na srednji hitrosti (3 minute), nato pa postopoma med rahlim mešanjem z navadno metlico dodajamo Bogato pšenično belo moko s pecilnim praškom in nežno zmešamo do enotne mase. Med mešanjem lahko poljubno dodamo čokoladne kapljice ali borovnice.
- Maso nadevamo v papirnate modelčke v ustreznemu pekaču za muffine.
- Pečemo približno 20 minut pri 180 °C.
- Muffine ohladimo in postrežemo. Lahko jih poljubno okrasimo s kremo.