Iskalnik

Zbirka receptov

Zavitek s skuto in borovnicami

2 uri 10 kosov

  1. 1.Na delovno površino presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Dodamo ščepec soli, malce limonovega soka ter v jamico vlijemo 2 žlici olja in mlačno vodo. Sestavine dobro premešamo, nato pa z rahlo naoljenimi rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Med gnetenjem po potrebi dodajamo mlačno vodo. Gnetemo toliko časa, da testo postane gladko in voljno ter dobi svilnat lesk. NASVET 1: Namesto limonovega soka lahko uporabimo tudi žličko kisa. NASVET 2: Nekateri recepti za vlečeno testo, denimo za štruklje, vključujejo tudi jajce. Tudi tega dodamo v jamico v moki. NASVET 3: Če testo pripravljamo s pomočjo mešalca, uporabimo spiralne nastavke za testo.
  1. 2.Testo oblikujemo v kroglo in položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem in prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Na sobni temperaturi ga pustimo počivati vsaj 40 minut.
  1. 3.Medtem lahko pripravimo nadev, tako da v posodi dobro vmešamo maslo in sladkor, masi pa postopoma dodajamo še jajca. Rahlo vmešamo še odcejeno skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in ščepec soli. Nadev postavimo v hladilnik.
  1. 4.Spočito testo položimo na dovolj velik pomokan prt in ga na tanko razvaljamo. Testo premažemo z oljem, nato pa ga z rokami enakomerno razvlečemo. Najprej razvlečemo (stanjšamo) sredino, nato pa postopoma nadaljujemo tako, da krožimo okoli delovne površine. Testo razvlečemo nežno in z majhnimi gibi, da se ne bi pretrgalo. Debele robove odrežemo. NASVET: Prta, ki ga uporabljamo pri pripravi testa, ne smemo prati z detergenti z intenzivnim vonjem ter mehčalci, saj bi to lahko vplivalo na vonj in okus testa. Odlična izbira so prti z drobnim vzorcem, saj se lahko ravnamo po starem vodilu, da je testo dovolj tanko razvlečeno, ko skozenj vidimo vzorec prta.
  1. 5.Pripravljen nadev razporedimo na polovico površine vlečenega testa in nanj potresemo borovnice. Preostali del testa z dlanjo poškropimo z oljem. NASVET: Če se nadev zdi prevlažen, mu dodamo žlico krušnih drobtin, zdroba ali pa mletih orehov, ki vpijejo vlago.
  1. 6.Obloženo testo zvijemo: najprej preganemo robove, da preprečimo uhajanje nadeva, nato pa testo s pomočjo prta zvijemo v zavitek. Blago pod testom počasi privzdigujemo, da se testo zvija kar samo. Pripravljen zavitek s prtom prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.
  1. 7.Površino zavitka premažemo z oljem in pečemo 45 minut v pečici, segreti na 180 °C. Ko se zavitek nekoliko ohladi, ga narežemo in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.

Vonj po sveže pečenem zavitku nas vedno spomni na dom.

ZLATA MOKA 1 kg
Za testo
250 g Mlinotest Zlate moke
2 žlici olja
½ žličke limoninega soka
sol
1,75 dl mlačne vode
5 žlic olja za kapljanje in premaz
Za nadev
120 g zmehčanega masla
160 g sladkorja
3 jajca
500 g skute
100 g kisle smetane
1 zavitek vaniljevega sladkorja
sol
400 g borovnic
sladkor v prahu za posip