Priprava
- 1.Testenine v rahlo slani vodi skuhamo al dente, odcedimo, prelijemo s hladno vodo in pustimo, da se dobro odcedijo.
- 2.Listke pehtrana potrgamo s stebel in jih na drobno nasekljamo. Za marinado dobro zmešamo vinski kis, oljčno olje, limonin sok, sol, poper in malo vode. Olupimo šalotko in jo drobno narežemo ali nasekljamo ter vmešamo v marinado.
- 3.Solato in radič očistimo, raztrgamo lističe, jih operemo in pustimo, da se dobro odcedijo.
- 4.Grah skuhamo v rahlo slanem kropu, odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo, da se dobro odcedi. Paradižnike operemo in jih zrežemo na krhlje. Šunko narežemo na tanke rezance, parmezan pa nastrgamo na lističe.
- 5.Testenine, grah in šunko poškropimo z marinado, dobro premešamo ter začinimo s soljo in poprom.
- 6.Liste solate in radiča mariniramo, jih razprostremo po posodi in nanje položimo druge sestavine.
Nasvet
Del marinade prihranimo in prelijemo po testeninah pred serviranjem, tako bodo testenine bolj sočne. Lahko uporabimo tudi grah iz slanice in ga samo blanširamo.
Sestavine za 4 osebe
Durum vretena (500 g)
glavnata solata: 2 |
radič: 2 glavi |
prešana šunka: 150 g |
grah: 200 g |
drobni paradižniki: 150 g |
pehtran: pol šopka |
parmezan: 50 g |
šalotka: 1 |
sol |
poper |
oljčno olje |
bel vinski kis |
sok limone |