Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočni sadni buhtlji

2 uri 30 minut Srednje zahtevno

Priprava

  1. 1.V manjši posodi premešamo kvas, sladkor in mlačno mleko ter pustimo, da kvas vzhaja. V večjo skledo damo moko, mešanico vzhajanega kvasa in jajce, vse skupaj zgnetemo v gladko zmes, dodamo zmehčano maslo in ga dobro vgnetemo v testo. Testo gnetemo približno 10 minut, ko je dobro zgneteno in prožno ga pustimo 10 minut na delovni površini.
  1. 2.Medtem v manjši posodi premešamo rozine, fige in kandirane pomaranče, začimbe ter rum. V testo vgnetemo mešanico suhega sadja in začimb. Testo pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati približno ¾ ure na sobni temperaturi.
  1. 3.Zmes za križe pripravimo tako, da v manjši skledi dobro premešamo moko, vodo, stopljeno maslo in sol. Gladko zmes damo v dresirno vrečko in jo hranimo v hladilniku do uporabe.
  1. 4.Testo razdelimo na 15 enakih delov vsak naj tehta približno 60 g, vsak del posebej oblikujemo v hlebček in jih položimo v vrste na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokrijemo in pustimo vzhajati ¾ ure na sobni temperaturi oziroma dokler se masa ne podvoji.
  1. 5.Medtem pripravimo glazuro. Vse sestavine za glazuro skupaj zavremo v kozici. Odstavimo in pustimo, da se ohladi. Precedimo in damo v hladilnik do uporabe.
  1. 6.Pečico segrejemo na 180 ˚C. Z zmesjo za križe nabrizgamo vzdolž in poprek vseh hlebčkov tako, da dobimo križe na vsakem hlebčku. Pekač damo v pečico in pečemo 25 do 30 minut, da dobimo lepe zlato rjave buhtlje. Ko so buhtlji pečeni jih še vroče premažemo z glazuro in pustimo, da se ohladijo.

Sestavine za 4 osebe

Primorska posebna moka (400 g)
Testo:
svež kvas: 25 g
sladkor: 30 g
mlačno mleko: 2 dl
zmehčano maslo: 90 g
sol: 2 g
jajce: 1
kandirana pomaranča: 50 g
suhe fige narezane na kocke: 50 g
rozine: 70 g
mleti ingver: 1 čajna žlička
mleti cimet: 1 čajna žlička
rum: 5 žlic
Križi
voda: 45 g
moka: 45 g
stopljeno maslo: 10 g
sol: 7 g
Glazura:
voda: 60 g
sladkor: 45 g
pomaranča: 1/2
limona: 1/2
cimetova palčka: 1/2
klinčki: 3
janeževa zvezda: 1