Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočni medeni pirhi

3 ure Srednje zahtevno

Priprava

  1. 1.V posodi segrejemo med, sladkor in strok vanilije. Medeno maso dobro ohladimo in dodamo mleti cimet, mlete klinčke, mlet ingver in mlet muškatni orešček. V skledo presejemo pirino moko, dodamo toplo vodo, maslo in medeno maso. Zgnetemo gladko in gosto testo, ki ga pokritega pustimo počivati 2 uri.
  1. 2.Pečico segrejemo na 160 ˚C. Testo razvaljamo na pomokani površini in z modelčkom izrežemo piškote v obliki pirhov. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo piškote. Pekač s piškoti potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 10 minut.
  1. 3.V lončku raztopimo 1 dl vode in žlico medu, segrejemo do vretja in odstavimo. Pečene medene pirhe vzamemo iz pečice in premažemo z vročo medeno vodo, ki jim da lep lesk.
  1. 4.Za glazuro v skledi dobro premešamo sladkor v prahu, rum in vročo vodo, da dobimo belo glazuro s katero napolnimo dresirno vrečko. Medene pirhe po želji okrasimo in pustimo na zraku, da se glazura strdi.

Sestavine za 4 osebe

Pirina moka (500 g)
Testo:
med: 250 g
sladkor: 60 g
maslo: 30 g
strok vanilije
topla voda: 1 žlica
mlet cimet: 2 žlički
mleti klinčki: 1/2 žličke
mlet ingver: 1/2 žličke
ščepec mletega muškatnega oreščka
sladkor v prahu: 50 g
Glazura:
rum: 1 žlička
vroča voda: 1 žlica