Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočne pirine pletenke

  1. 1.V multipraktik ali večjo posodo damo pirino moko. Mleko razdelimo v dve posodici.
  1. 2.V eno posodico dodamo žlico sladkorja, nadrobimo kvas, pokrijemo ter pustimo vzhajati.
  1. 3.V drugo posodico dodamo preostali sladkor, rum, limonino lupinico ter zmehčano maslo.
  1. 4.V moko vlijemo vzhajan kvasec, dodamo sol in nato sladko masleno mešanico. Na koncu vlijemo še stepena jajca.
  1. 5.Testo gnetemo 15-20 minut. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček ter ga pokritega pustimo vzhajati približno 45 minut.
  1. 6.Vzhajano testo razdelimo v več manjših delov in vsak del oblikujemo v svaljke.
  1. 7.Oblikovane svaljke prepletemo v kite, jih oblikujemo v več krogov in jih pustimo vzhajati.
  1. 8.Vzhajane pletenice premažemo s stepenim jajcem in posujemo s sladkorčki.
  1. 9.Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 220 stopinj Celzija približno 7-8 minut.

Sladke in mehke: kvašene velikonočne pirine pletenke iz pirine moke navdušijo s svojo aromo limone in ruma!

Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.

Pirina moka
750 g Pirine moke
3 večja jajca
80 g sladkorja
1 kocka (40 g) svežega kvasa
2,5 dcl mleka
1 polna žlica soli (8 g)
100 g masla sobne temperature
5-7 žlic ruma
lupinica ene bio limone
1 jajce za premaz
sladkorčki za okras