Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočne gratinirane palačinke

  1. 1.Najprej pripravimo maso za palačinke: v večjo posodo ubijemo 6 jajc in prilijemo mleko ter vodo z mehurčki. Dodamo vanilijevo pasto ali aromo, ščepec soli, sladkor v prahu ter pirino moko Mlinotest. Stepemo do gladke zmesi.
  1. 2.Palačinke spečemo v ponvi za palačinke do zlato rumene barve.
  1. 3.Pričnemo s pripravo nadeva: posebej stepemo sneg dveh beljakov in ga damo na stran.
  1. 4.V dva rumenjaka vmešamo sladkor v prahu in dodamo maslo sobne temperature ter s stepalnikom penasto zmešamo. Dodamo 200 g mletih orehov, rum, naribano lupinico polovice bio limone in cimet. Premešamo, da nastane homogena zmes. Postopoma dodajamo sneg iz beljakov.
  1. 5.Za preliv v večjo skledo ubijemo 4 jajca, dodamo mleko, sladko in kislo smetano, sladkor ter vanilijevo pasto. Naribamo še lupino polovice bio limone. S stepalnikom zmešamo v gladko zmes.
  1. 6.Vsako palačinko premažemo z nadevom, jo tesno zavijemo in položimo v namaščen pekač, v katerem bomo gratinirali palačinke. Nadaljujemo, dokler ne napolnimo pekača oziroma porabimo vseh palačink. Palačinke v pekaču prelijemo s prelivom, potresemo z grobo nasekljanimi orehi ter rozinami.
  1. 7.Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija približno 45 minut. Postrežemo mlačno ali ohlajeno.
  1. 8.Nasvet: če želite bolj žvečljive palačinke, uporabite v zmesi manj jajc. Če želite, da so palačinke bolj mehke, uporabite večjo količino jajc.

Testo za palačinke
6 jajc
500 ml mleka
400 ml vode z mehurčki
1 čajna žlička vanilijeve paste ali arome ali vrečka vanilijevega sladkorja
ščepec soli
2 žlici sladkorja v prahu
24 polnih žlic Mlinotest pirine moke
1 žlica ruma ali rumove arome
Nadev
2 jajci, rumenjake ločimo od beljakov
70 g sladkorja v prahu
60 g masla (sobna temperatura)
200 g mletih orehov
1 žlica ruma ali rumove arome
lupinica polovice bio limone
1/3 čajne žličke cimeta
Preliv
4 jajca
300 ml sladke smetane
lupinica polovice bio limone
100 ml mleka
3 žlice kisle smetane
2 žlici sladkorja v prahu
1 čajna žlička vanilijeve paste ali arome
rozine
grobo nasekljani orehi