- 1.Najprej pripravimo maso za palačinke: v večjo posodo ubijemo 6 jajc in prilijemo mleko ter vodo z mehurčki. Dodamo vanilijevo pasto ali aromo, ščepec soli, sladkor v prahu ter pirino moko Mlinotest. Stepemo do gladke zmesi.
- 2.Palačinke spečemo v ponvi za palačinke do zlato rumene barve.
- 3.Pričnemo s pripravo nadeva: posebej stepemo sneg dveh beljakov in ga damo na stran.
- 4.V dva rumenjaka vmešamo sladkor v prahu in dodamo maslo sobne temperature ter s stepalnikom penasto zmešamo. Dodamo 200 g mletih orehov, rum, naribano lupinico polovice bio limone in cimet. Premešamo, da nastane homogena zmes. Postopoma dodajamo sneg iz beljakov.
- 5.Za preliv v večjo skledo ubijemo 4 jajca, dodamo mleko, sladko in kislo smetano, sladkor ter vanilijevo pasto. Naribamo še lupino polovice bio limone. S stepalnikom zmešamo v gladko zmes.
- 6.Vsako palačinko premažemo z nadevom, jo tesno zavijemo in položimo v namaščen pekač, v katerem bomo gratinirali palačinke. Nadaljujemo, dokler ne napolnimo pekača oziroma porabimo vseh palačink. Palačinke v pekaču prelijemo s prelivom, potresemo z grobo nasekljanimi orehi ter rozinami.
- 7.Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija približno 45 minut. Postrežemo mlačno ali ohlajeno.
- 8.Nasvet: če želite bolj žvečljive palačinke, uporabite v zmesi manj jajc. Če želite, da so palačinke bolj mehke, uporabite večjo količino jajc.
Testo za palačinke |
---|
6 jajc |
500 ml mleka |
400 ml vode z mehurčki |
1 čajna žlička vanilijeve paste ali arome ali vrečka vanilijevega sladkorja |
ščepec soli |
2 žlici sladkorja v prahu |
24 polnih žlic Mlinotest pirine moke |
1 žlica ruma ali rumove arome |
Nadev |
---|
2 jajci, rumenjake ločimo od beljakov |
70 g sladkorja v prahu |
60 g masla (sobna temperatura) |
200 g mletih orehov |
1 žlica ruma ali rumove arome |
lupinica polovice bio limone |
1/3 čajne žličke cimeta |
Preliv |
---|
4 jajca |
300 ml sladke smetane |
lupinica polovice bio limone |
100 ml mleka |
3 žlice kisle smetane |
2 žlici sladkorja v prahu |
1 čajna žlička vanilijeve paste ali arome |
rozine |
grobo nasekljani orehi |