Iskalnik

Zbirka receptov

Velikonočna šunka v testu

velikonocna sunka v testu

  1. 1.Najprej skuhamo šunko in kuhano dobro ohladimo.
  1. 2.V posodo vlijemo mleko, dodamo maslo in med ter blago segrejemo, da se med in maslo raztopita.
  1. 3.Moki dodamo kvas in sol, premešamo, nato pa dolijemo mešanico mleka, masla in medu in vse skupaj pregnetemo. Testo oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati cca 45 min.
  1. 4.Vzhajano testo razvaljamo v krog in nato obrežemo krajne dele tako, da iz testa dobimo pravokotnik. Krajne dele prihranimo.
  1. 5.Na pravokotni del testa položimo kuhano šunko in jo oblečemo v testo, iz krajnih delov pa oblikujemo kitke.
  1. 6.Oblečeno šunko v testu postavimo na pekač, s kitkami pa jo okrasimo. Testu zarežemo nekaj odprtin in vse skupaj premažemo z mešanico jajc in vode.
  1. 7.Pečemo 20-23 minut v pečici na 200 stopinj Celzija ter ohladimo.

Tradicionalna velikonočna jed, ki je preprosta za pripravo, a daje praznični mizi prav res poseben in bogat videz.

Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.

Moka Manitoba "0"
Cca 1 kg kuhane prekajene šunke
500 g moke Manitoba 0
1 vrečka suhega kvasa
10 g soli
400 ml mleka
60 g masla
1 žlica medu
1 jajce za premaz + 2 žlici vode