- 1.Najprej skuhamo šunko in kuhano dobro ohladimo.
- 2.V posodo vlijemo mleko, dodamo maslo in med ter blago segrejemo, da se med in maslo raztopita.
- 3.Moki dodamo kvas in sol, premešamo, nato pa dolijemo mešanico mleka, masla in medu in vse skupaj pregnetemo. Testo oblikujemo v hlebček in pustimo vzhajati cca 45 min.
- 4.Vzhajano testo razvaljamo v krog in nato obrežemo krajne dele tako, da iz testa dobimo pravokotnik. Krajne dele prihranimo.
- 5.Na pravokotni del testa položimo kuhano šunko in jo oblečemo v testo, iz krajnih delov pa oblikujemo kitke.
- 6.Oblečeno šunko v testu postavimo na pekač, s kitkami pa jo okrasimo. Testu zarežemo nekaj odprtin in vse skupaj premažemo z mešanico jajc in vode.
- 7.Pečemo 20-23 minut v pečici na 200 stopinj Celzija ter ohladimo.
Tradicionalna velikonočna jed, ki je preprosta za pripravo, a daje praznični mizi prav res poseben in bogat videz.
Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.
Moka Manitoba "0"
Cca 1 kg kuhane prekajene šunke |
500 g moke Manitoba 0 |
1 vrečka suhega kvasa |
10 g soli |
400 ml mleka |
60 g masla |
1 žlica medu |
1 jajce za premaz + 2 žlici vode |