Iskalnik

Zbirka receptov

Skutni štruklji s pehtranom

  1. 1.Vse sestavine za testo zmešamo v posodi, nato ga na delovni površini zgnetemo v gladko testo. Damo ga v posodo in premažemo z malo olja. Pustimo ga počivati vsaj 30 minut.
  1. 2.Medtem pripravimo nadev: skuti dodamo kislo smetano, jajci, oba sladkorja, rum in limonovo lupinico. Na koncu vmešamo še pehtran.
  1. 3.Testo nato najprej razvaljamo na pomokanem prtu, nato ga razvlečemo. Nadev enakomerno namažemo po testu in s pomočjo prta testo zvijemo v dolg štrukelj, ki ga razrežemo na več manjših kosov (za lažje kuhanje). Vsak štrukelj položimo na krpo, posuto z zdrobom, zavijemo in na koncih zvežemo.
  1. 4.Štruklje kuhamo v osoljenem kropu 20 minut. Ko so kuhani, jih odcedimo in pustimo nekaj minut, da se ohladijo in učvrstijo. Nato jih zrežemo na poljubno velikost in zabelimo z drobtinami, prepraženimi na maslu.

Skutne štruklje s pehtranom rada pripravljam, ker so ena mojih najljubših jedi. Super je, ker se jih lahko naredi na zalogo in shrani v zamrzovalniku in so potem lahko zelo hitro pripravljeni. Poleg tega imamo na vrtu pehtrana v izobilju in je to odličen način, da se ga porabi!
Teja Markelj, Selca

Nasvet: Pazimo, da kuhinjske krpe nimajo vonja po pralne m prašku, ali pa štruklje zavijemo v aluminijasto folijo, ki smo jo premazali z oljem.

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Primorska posebna moka (300 g)
Testo:
1 dl mlačne vode
1 žlička soli
1 žlička kisa
1 jajce
1 žlica olja
Nadev:
500 g nepasirane skute
1 mali lonček kisle smetane
1 zavitek vaniljevega sladkorja
2 žlici sladkorja
2 jajci
1 žlica ruma
2 pesti nasekljanega pehtrana
malo naribane limonove lupine
pšenični zdrob za posip, maslo in drobtine za zabelo