- 1.Pričnemo s pripravo bolonjske omake: čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Korenček očistimo in naribamo, gomoljno zeleno ravno tako.
- 2.V vročo ponev damo olje in v njej na hitro prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter pražimo 5 minut, dodamo naribano korenje in gomoljno zeleno ter nadaljujemo s praženjem, vmes dodamo paradižnikov koncentrat, pražimo še 5 minut. Dolijemo rdeče vino in pokuhamo, da vino povre, ter prilijemo paradižnikovo omako in malo vode. Začinimo s soljo, poprom, timijanom in dvemi listi lovorja. Kuhamo približno pol ure. Na koncu vmešamo še maslo.
- 3.Pripravimo bešamel: v večji kozici razpustimo maslo. Dodamo moko in jo med mešanjem pražimo cca. 1 minuto. Postopoma dolivamo mleko in mešamo, da ne nastanejo grudice. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ko je zmes ohlajena, vmešamo še jajca in parmezan.
- 4.Medtem skuhamo Divita durum Rigatone "Al bronzo". Kuhamo jih približno 7 minut, da so še al dente in kuhane malo pod mrzlo vodo ohladimo.
- 5.Ko je omaka gotova, odstranimo lovorjeve liste in omako malce zmiksamo s paličnim mešalnikom.
- 6.V pekač (velik približno 20 x 30 cm ali manjši) namažemo tanek sloj bešamela (približno pol cm). Na bešamel pokončno zložimo Divita Rigatone "Al bronzo" tako, da so tesno en zraven drugega.
- 7.Na vrh testenin počasi dodajamo omako tako, da se počasi posede v votle testenine. Po potrebi vmes malo počakamo. Prekrijemo s preostalim bešamelom in posujemo s parmezanom. V ogreti pečici na 180 °C gratiniramo testenine 30 do 40 minut.
Recept je pripravila kuharska mojstrica Julijana Krapež.
Divita Rigatoni "Al bronzo"
Testenine z bolonjsko omako |
---|
600 g Mlinotest Rigatoni "Al bronzo" |
2 čebuli |
3 stroki česna |
500 g mešanega mletega mesa |
2 korenčka |
1/4 gomoljne zelene |
50 g masla |
1-2 žlici paradižnikovega koncentrata |
3 dl paradižnikove omake |
1 dl rdečega vina |
timijan, lovorov list |
sol, poper |
olivno olje |
Bešamel |
---|
100 g masla |
600 ml mleka |
80 g moke Mlinotest TIP 500 |
sol, poper, muškatni orešček |
100 g parmezana |
3 jajca |