Iskalnik

Zbirka receptov

Gratinirani Rigatoni “Al bronzo” z bolonjsko omako

  1. 1.Pričnemo s pripravo bolonjske omake: čebulo in česen olupimo in na drobno nasekljamo. Korenček očistimo in naribamo, gomoljno zeleno ravno tako.
  1. 2.V vročo ponev damo olje in v njej na hitro prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen ter pražimo 5 minut, dodamo naribano korenje in gomoljno zeleno ter nadaljujemo s praženjem, vmes dodamo paradižnikov koncentrat, pražimo še 5 minut. Dolijemo rdeče vino in pokuhamo, da vino povre, ter prilijemo paradižnikovo omako in malo vode. Začinimo s soljo, poprom, timijanom in dvemi listi lovorja. Kuhamo približno pol ure. Na koncu vmešamo še maslo.
  1. 3.Pripravimo bešamel: v večji kozici razpustimo maslo. Dodamo moko in jo med mešanjem pražimo cca. 1 minuto. Postopoma dolivamo mleko in mešamo, da ne nastanejo grudice. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Ko je zmes ohlajena, vmešamo še jajca in parmezan.
  1. 4.Medtem skuhamo Divita durum Rigatone "Al bronzo". Kuhamo jih približno 7 minut, da so še al dente in kuhane malo pod mrzlo vodo ohladimo.
  1. 5.Ko je omaka gotova, odstranimo lovorjeve liste in omako malce zmiksamo s paličnim mešalnikom.
  1. 6.V pekač (velik približno 20 x 30 cm ali manjši) namažemo tanek sloj bešamela (približno pol cm). Na bešamel pokončno zložimo Divita Rigatone "Al bronzo" tako, da so tesno en zraven drugega.
  1. 7.Na vrh testenin počasi dodajamo omako tako, da se počasi posede v votle testenine. Po potrebi vmes malo počakamo. Prekrijemo s preostalim bešamelom in posujemo s parmezanom. V ogreti pečici na 180 °C gratiniramo testenine 30 do 40 minut.

Recept je pripravila kuharska mojstrica Julijana Krapež.

Divita Rigatoni "Al bronzo"
Testenine z bolonjsko omako
600 g Mlinotest Rigatoni "Al bronzo"
2 čebuli
3 stroki česna
500 g mešanega mletega mesa
2 korenčka
1/4 gomoljne zelene
50 g masla
1-2 žlici paradižnikovega koncentrata
3 dl paradižnikove omake
1 dl rdečega vina
timijan, lovorov list
sol, poper
olivno olje
Bešamel
100 g masla
600 ml mleka
80 g moke Mlinotest TIP 500
sol, poper, muškatni orešček
100 g parmezana
3 jajca