Iskalnik

Zbirka receptov

Princeske

1 ura 30 min

  1. 1.V kozici na srednji temperaturi zmešamo maslo, mleko, vodo in sol ter počasi ogrevamo, da se maslo stopi. Dodamo moko in močno mešamo s kuhalnico, da dobimo gladko homogeno zmes. Oblikujemo jo v kepo, ki se zlahka odlepi od roba posode.
  1. 2.Kozico odstavimo in v še vroče testo drugo za drugim zamešamo jajca. Vsakič, ko dodamo jajce, postane testo malce bolj tekoče, vendar se hitro ponovno zgosti.
  1. 3.Testo pustimo približno 10 minut, da se nekoliko ohladi, nato pa ga nadevamo v dresirno vrečko. Na konec vrečke namestimo večji zvezdast nastavek in nabrizgamo približno 3 cm velike kupčke. Kupčki naj bodo dovolj narazen, saj testo med peko precej naraste (za približno 1,5 krat). Tik pred peko kupčke s prstom, pomočenim v vodo, nekoliko potlačimo, da se vršički ne bi zažgali. Nasvet: Namesto dresirne vrečke lahko uporabimo navadno vrečko za zamrzovanje, ki smo ji odrezali rob. Kupčke lahko oblikujemo tudi z dvema mokrima žlicama.
  1. 4.Testo najprej pečemo 15 minut na 220 °C, nato pa temperaturo znižamo na 160 °C in pečemo še 10 minut. Pečeno testo vzamemo iz pečice, ga preložimo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Nasvet: Pečice med peko ne odpiramo, saj bi se kupčki lahko sesedli.
  1. 5.Kremo za princeske pripravimo tako, da stepemo smetano, ki smo ji dodali vaniljev sladkor. Princeske prerežemo in jih s pomočjo dresirne vrečke napolnimo s stepeno smetano. Obložimo jih z narezanimi jagodami in prekrijemo z zgornjim delom. Pred postrežbo jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Klasično pecivo, ki popestri popoldansko čajanko.

30 princesk

PRIMORSKA POSEBNA MOKA 1 kg
Testo:
155 g primorske moke Mlinotest
1,25 dl mleka
2,5 dl vode
100 g masla, narezanega na kocke
4 jajca
ščep soli
Nadev:
250 ml smetane za stepanje
2 vaniljeva sladkorja
jagode
Okras:
sladkor v prahu za posip