Iskalnik

Zbirka receptov

Potratna potica

3 ure zahtevno

Priprava

  1. 1.Kvašeno testo: Iz kvasa, žličke sladkorja in 0,5 dl mlačnega mleka naredimo kvasni nastavek. Pustimo da vzhaja. Mleko malo segrejemo, dodamo maslo, rumenjake, sol ter vse skupaj dodamo moki. Sestavine premešamo, da se med seboj povežejo in dodamo še olje. Dobro pregnetemo da dobimo gladko testo. Testo pomokamo ga pokrijemo in damo na toplo da vzhaja. Vzhajano testo ponovno pregnetemo in ga zopet damo vzhajat.
  1. 2.Čokoladni biskvit: Jajca in sladkor stepamo, da masa naraste, se speni in zgosti. Dodamo rum, naribano limonino lupinico, presejano moko in kakav. Vse narahlo premešamo ter damo peč na pomaščen peki papir. Biskvit pečemo v ogreti pečici na 180 ˚C 10 minut. Pečen biskvit s peki papirjem zavijemo kot rolado in pustimo, da se ohladi. Preden namažemo biskvit z nadevom ga navlažimo s sladko vodo in rumom.
  1. 3.Svetel biskvit: Jajca in sladkor stepamo, da masa naraste se speni in zgosti. Dodamo naribano limonino lupinico in presejano moko. Vse narahlo premešamo ter damo peč na pomaščen peki papir. Biskvit pečemo v ogreti pečici 180 ˚C 10 minut. Pečen biskvit s peki papirjem zavijemo kot rolado in pustimo, da se ohladi. Preden namažemo biskvit z nadevom ga navlažimo s sladko vodo in limoninim sokom.
  1. 4.Kvašeno testo razvaljamo na dvakratno velikost ozkega podolgovatega pekača. S polovico testa obložimo pomaščen pekač tako, da testo sega čez rob pekača. Dno namažemo z 1/3 skutnega nadeva, čokoladni biskvit namažemo s skutnim nadevom iz zavijemo kot rolado ter damo v pekač na skutni nadev, s preostalim skutnim nadevom premažemo čokoladni biskvit in nanj položimo svetel biskvit, katerega smo namazali z orehovim nadevom in ravno tako zavili v rolado. Svetel biskvit namažemo z orehovim nadevom ter pokrijemo z drugo plastjo kvašenega testa. Testo premažemo z žvrkljanim mlekom in jajcem. Prebodemo in pustimo vzhajati.
  1. 5.Potico pečemo v ogreti pečici na 170 ˚C približno 50 minut.

Sestavine za 4 osebe

Primorska posebna moka (400 g)
Kvašeno testo:
kvas: 25 g
sladkor: 140 g
olje: 55 g
mleko: 2 dl
maslo: 20 g
rumenjaki: 4 do 5
sol
Čokoladni biskvit:
jajce: 2
sladkor: 40 g
žlica ruma
moka: 45 g
grenki kakav: 15 g
Svetel biskvit:
jajce: 2
sladkor: 40 g
limonina lupinica
moka: 60 g
Orehov nadev:
mleti orehi: 250 g
sladkor: 120 g
1 vaniljev sladkor
3 žlice ruma
sladka smetana: 1 dl
jajce: 1
Skutni nadev s pehtranom:
skuta: 200 g
sladkor: 80 g
1 jajce
1 žlica kisle smetane
vanilin sladkor
naribana limonina lupinica
žlica suhega pehtrana oziroma po okusu