Priprava
- 1.Model za kolače natančno namažemo z maslom in potresemo z moko. 80 g moke gladko zmešamo z mlekom, da mešanica nima grudic. Preostalih 300 g moke presejemo s pecilnim praškom. Kakav zmešamo s pomarančnim likerjem v gladko pasto. Rumenjake in polovico sladkorja mešamo vsaj 5 minut, da nastane penasta masa, nato med mešanjem počasi dodajamo mlečno mešanico in prilivamo olje. Dodamo naribano pomarančno lupino in kardamom.
- 2.Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo trd sneg. Eno tretjino ga s kuhalnico vmešamo v rumenjakovo maso, da ga zrahljamo, nato vmešamo še preostali sneg. Počasi dodajamo presejano moko s pecilnim praškom in vse rahlo zmešamo s kuhalnico.
- 3.Eno tretjino testa damo v skledo, kjer smo stepali sneg in primešamo kakavovo pasto.
- 4.Pečico nastavimo na 160 °C.
- 5.Svetlo in temno testo izmenoma naložimo v model, vmes dodajamo koščke kandirane pomaranče. Z vilicami na koncu še rahlo premešamo da dobimo učinek marmorja.
- 6.Pečemo približno eno uro, z leseno paličico preverimo ali je kolač pečen. Pustimo ga v modelu še približno 10 minut, da se nekoliko ohladi in ga zvrnemo na mrežo. Ohlajenega potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s kandirano pomarančo.
Sestavine za 4 osebe
Pirina moka (380 g)
jajca: 7 |
rjav moscovado sladkor: 300 g |
mleko: 2 dl |
pecilni prašek: 1 vrečka |
olje: 1,5 dl |
kakav: 3 žlice |
pomarančni liker: 4 žlice |
žlička mletega kardamoma |
naribana lupina dveh pomaranč |
kandirana pomarančna lupina: 3 žlice |